Üre-form oligomerlerinin sentezi ve tarımda kullanılması
The synthesis of urea-form oligomeries and their analysis in agriculture
  1. Tez No: 153963
  2. Yazar: ADEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üre- formaldehit poükondensasyonu, Soğuk ve sıcak metot, Üreform”oligomerleri, Suda yavaş çözünürlük, Aktivasyon indeksi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜRE-FORM OLİGOMERLERİNİN SENTEZİ VE TARIMDA KULLANILMASI Adem ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004 -45 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK Azotlu gübreler toprak uygulamalarında büyük oranlarda yıkanma gibi nedenlerle ortamdan uzaklaşmaktadır. Bu nedenle toprakta yavaş çözünebilen, uzun süre kalan ve bitkinin ihtiyaç duyduğu azotu sağlayabilecek gübrelerin sentezlenmesi çok önemlidir. Özellikle bu gibi nedenlerden dolayı suda yavaş çözünebilen gübrelerin sentezlenmesi üzerine son yıllarda artan bir ilgi vardır. Bu çalışmada suda yavaş çözünen azotlu gübrelerin sentezi için polikondensasyon metotla üre ile formaldehitin polikondensasyonundan“Ürç-Form”oligomerleri elde edildi. Suda yavaş çözünen“Üre-Form”oügomerlerinin değişik reaksiyon şartlarında soğuk ve sıcak metotlarla üre ile formaldehitin değişik mol oranlarında ve ortamın değişik pH 'larında çeşitli oligomerler elde edildi. Elde edilen“Üre-Form”oligomerlerinin erime noktaları, suda çözünürlükleri verimleri, aktivasyon indeksleri incelendi. Yapıları fiziksel ve kimyasal analiz metotları ve FT-IR spektroskopisi teknikleri ile aydınlatıldı. Elde edilen“Üre-Form”oligomerlerin sentez şartlarına bağlı olarak erime noktalarının 231-244 °C arasında değiştiği ve aktivasyon indekslerinin % 30-65 arasında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. THESIS THE SYNTHESIS OF UREA-FORM OLIGOMERIES AND THEIR ANALYSIS IN AGRICULTURE Adem ŞAHİN Selçuk Universty Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry 2004 - 45 page Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK Nitrogenous fertilizers can be removed at great proportions by washig it in soil applications. For this reason, synthesizing of fertilizers having slow dissolution in soil is very important in terms of providing nitrogen when the plant needs it. Particularly, most of the researches has been focused on the synthesizing of slowly soluble fertilizers in the last years. In this study, urea-form oligomeries for synthesizing nitrogenous fertilizers as slowly soluble in water was obtained by polycondensation of formaldehyde with urea which was synthesized by pplycondensation method. Urea-form oligomeries have been synthesized under different reaction conditions at different mole ratios and different pH ranges by applying of cold and hot methods. Metlting points, solubilities in water, yields and activation index of urea-form oligomeries investigated. Their structures were clarified by physical and chemical analysis methods and FT-IR spectroscopy techniques. Depending on synthesis conditions of urea-form oligomeries, it has been determined that their melting points varied between 23 1-244 °C and their activation indexes were among % 30-65. Keywords): Polycondensation of urea with formaldehydes, The Cold and hot methods,“Üreaform”oligomers, Slow releasa fertilizers, The activity index. u