Çeşitli klinik materyallerden izole edilen gram negatif ve gram pozitif bakterilerin Ofloxacin'e karşı duyarlılıklarının araştırılması
The sensitivity research of gr (negative) and gram (positive) bacteria isolated from different clinical materials against Ofloxacin
- Tez No: 154015
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Disk difüzyon metodu, bakteri suşlan, duyarlılık testi, ofloxacin. ııı, Disk diffusion method, bacteria strains, susceptibility test, ofloxacin. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ KLİNİK MATERYALLERDEN İZOLE EDİLEN GRAM NEGATİF VE GRAM POZİTİF BAKTERİLERİN OFLOXACİN'E KARŞI DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI Mümüne KIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2004, 33Sayfa Jüri : Prof. Dr. Yusuf DURAK Jüri: Prof. Dr. Ali ATEŞ Jüri: Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP Bu çalışmada, çeşitli hasta materyallerinden izole ve identifıye edilen 52 gram negatif ve 51 gram pozitif olmak üzere toplam 103 bakteri susunun ofloxacin' e duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. 52 gram negatif bakteri susundan 35'i (%67.30) duyarlı, ll'i (%21.15) orta duyarlı ve 6'sı (% 11.53) dirençli bulunmuştur. 51 gram pozitif bakteri susundan 19'u (%37.25) duyarlı, 15'i (%29.41) orta duyarlı ve 17'si %33.33) dirençli olarak tespit edilmiştir. Ofloxacin' e duyarlı tüm suşlann oranı ise %52.42 olarak belirlenmiştir. Ofloxacin' in gram negatif bakteri suşlanna karşı daha etkin olduğu ve bu antibiyotiğe dirençli suş sayılarında önemli bir artışın görüldüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High License Thesis THfJ SENSITIVITY RESEARCH OF GR (NEGATIVE) AND GRAM (POSITIVE) BACTERIA ISOLATED FROM DIFFERENT CLINICAL MATERIAL AGAINST OFLOXACIN Mümine KIR Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Yusuf DURAK 2004, page 33 Jury: Prof. Dr. Yusuf DURAK Jury: Prof. Dr. Ali ATEŞ Jury: Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP In this study, the sensitivities of total 103 bacteria strains consisting 52 gram negative and 51 gram positive bacteria isolated and identified from different patient material against to ofloxacin were determined by disc diffusion method. Of 52 gram negative bacteria strains, 35 (67.30 %) were sensitive, 11 (21.15 %) were mid-sensitive and 6 (11.53%) were resistant to ofloxacin. Corresponding values for gram positive bacteria were 19(37.25 %), 15 (29.41 %) and 17(33.33 %) respectively. The ofloxacin sensitive strains rate of 52.42 % has determined It was observed that, ofloxacin is more effective to gram negative strains than gram positive bacteria and an increase on the number of resistant strains.