Filaman sarım CTP boruların iç basınç etkisi altında yorulma davranışı
Fatigue behaviour of filament wound glass fiber reinforced pipes under internal pressure
  1. Tez No: 154025
  2. Yazar: LOKMAN GEMİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN TARAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filaman sarım, Yorulma, îç basınç, Filament winding, Fatigue, Internal pressure u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada filaman sarım CTP (Cam Takviyeli Plastik) boruların değişken iç basınç etkisi altında yorulma davranışları incelenmiştir. CTP borular E-Cam/Epoksi malzemeden imal edilmiştir. Bu çalışma için PLC ile kontrol edilen hidrolik iç basınç yorulma deney seti hazırlanmıştır. Deney numuneleri dört tabakalı olup ±45°, ±55° ve ±75° sarım açılarına sahiptirler. Deneyler ASTM D-2992 standardına uygun olarak yapıldı. Bu standarda göre R= 0.05 gerilme oram ve 0.42 Hz frekansta gerçekleştirilmiştir. Deneylerde CTP borular maksimum mukavemetlerinin %30 ila %70'i arasında değiştirilen gerilme değerlerinde yorulmaya tabi tutulmuşlardır. Beyazlaşma, sızıntı ve sonuç hasamı oluştuğu çevrim sayılan kaydedilmiştir. S-N eğrileri elde edilmiş ve hasar davranışları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, fatigue behaviour of filament wound composite pipes under alternating internal pressure has been investigated. GRP pipes are made of E- glass/epoxy and open ended condition. For this study, a PLC controlled hydraulic test stand have been established. Test specimens have two layers which have ±45°, ±55° and ±75° winding angles respectively. Tests have been done acordance with ASTM D-2992. This standard offers 0.42 frequency and R=0.05 stress ratio. Tests have been performed at different load levels from 30% to 70% of ultimate strength. Whitening, leakage and final failure levels of GRP pipes has been observed. Fatigue results are presented and interpreted by means of S-N curves.