Düşük maliyetli bir sorbent olan uçucu kül ile sulu çözeltilerden ağır metal sorpsiyonu
Sorption of heavy metals from aqueous solutions using fly ash, a low-cost sorbent
- Tez No: 154048
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Uçucu Kül, Aktif Karbon, Sorpsiyon, AAS, Freundlich ve Langmuir izotermleri, Heavy Metal, Fly Ash, Activated Carbon, Sorption, AAS, Freundİich and Langmuir Isotherms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÜŞÜK MALİYETLİ BİR SQRBENT pLAN UÇUCU KÜL İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN AĞIR METAL SORPSİYONU Serpil ÇETİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Aüabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, 64 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Doç. Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Bu çalışmada, Konya Şeker Fabrikası'nda Ermenek lmyitinin yakılması sonucu bacadan toplanan uçucu kül ve yapay adsorban olan aktif karbon (Merck firmasından temin edilen) üzerine ağır metal sorpsiyonu incelenmiştir. Adsorban maddeler, Çu(H), Zri(H) ve Ni(H) kalyonlarının sulu çözeltilerinin sorpsiyonu için, kesikli kaplara konulmuştur. Denge sorpsiyon izoterm eğrileri Freundlich ve Langmuir sorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve bu izotermlerden adsorpsiyon parametreleri (k, n, As ve Kb) hesaplanmıştır. Metal-adsorban denge çalışmaları, metal konsantrasyonu, pH, adsorban miktarı ve zamanın etkileri incelenerek tamanHanmıştır. Bütün çözeltilerdeki toksik metal miktarları AAS cihazı kullanılarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M,Sc. Thesis SORPTION OF HEAVY METALS FROM AQUEOUS SOLUTIONS USING FLY ASH, A LOW -COST SORBENT Serpil ÇETİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2004, page: 64 Jury: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Prof. Dr. Ayhan DEMİRBAŞ Doç. Dr. Yunus ÇENGELO?LU In this study, heavy metal sorptions from aqueous solutions onto fly ash which is collected from the chimney of Konya Sugar Factory after combustion of Ermenek lignite and activated carbon (from Merck Company) which is an artificial sorbent are investigated. Batch experiments were carried out for the sorption of aqueous solutions of Cu(U), Ni(IJ) and Zn(II) cations onto adsorbents. The isotherm curves of equilittfium sorption were drawn by using Freundİich and Langmuir sorption isotherms and the adsorption parameters (k, n, As and Kb) were calculated from these isotherms. The effect of metal concentration, pH, amount of adsorbent and time on the adsorption process were studied. The toxic metal content of all solutions were measured with AAS instrument.