Raylı ulaşım sistemlerinde kullanılan tahrik sistemlerinin incelenmesi
The analysis of propulsion systems in railway transportation
- Tez No: 154180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ SARUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Raylı sistemler, tahrik sistemleri, serbest uyartımlı DC motorlar, asenkron motorlar xı, Railway systems, propulsion systems, DC motors, AC motors Xll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Elektrikle ulaşım sistemlerinde kullanılan tahrik sistemlerinin incelendiği bu çalışmada; İstanbul'daki Hafif Metro, Metro ve Tramvay araçlarının tahrik sistemleri incelenmiş ve tez sonunda araçların tahrik sistemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Ulaşım araçları toplumlar için vazgeçilmez olup tüm ekonomik, sosyal, kültürel aku\itelerinin bir noktada ulaştırmaya bağlı olduğu bilinmektedir. Kırsaldan kentlere göç nedeniyle nüfus artması özellikle büyükşehirlerde kent içi ulaşımı önemli bir sorun haline getirmiştir. Özellikle Türkiye açısından şehir içi raylı sistemler, büyük şehirler için yeni ve alternatif ulaşım sistemleri olarak ortaya çıkmaktadır. Raylı sistemlere rağbetin arttığı günümüzde, hatta kullanılan aracın performansı da önem kazanmaktadır. Önceleri, kontrolündeki kolaylıktan dolayı elektrikli ulaşım sistemlerinde DC motor kullamlnken, günümüzde güç elektroniği alanındaki gelişmeler neticesinde, asenkron motorlar elektrikli ulaşım sistemleri için ideal motor tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. İstanbul'da kullanılan raylı sistem araçlarından; yatırımı on yıl öncesine dayanan hafif metro ve metro araçlarında serbest uyartımlı DC motor kullanılmasına karşın, 2004 Haziran' da hizmete giren tramvay araçlarında asenkron motorlu tahrik bulunmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasının ilk bölümünde, raylı sistemlerin önemi vurgulanmış, ikinci bölümde ise raylı sistemlerin tarihçesi, İstanbul'daki raylı sistemler ve raylı sistemlerin avantajları vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde hafif metronun tahrik sistemi, dördüncü bölümde metro aracının tahrik sistemi, beşinci bölümde ise tramvay aracının tahrik sistemi anlatılmıştır. Altıncı bölümde bu üç aracın tahrik sistenüerinin karşılaştırılması yapılarak elektrikli ulaşım sistemlerinde kullanılan asenkron makinalann, serbest uyartımlı DC motorlara göre üstünlükleri anlatılmıştır. Aynı bölümde, asenkron motorun kullanıldığı ve bilgisayar sistemi olarak da diğer araçlardan farklı olan tramvay aracının cer sisteminde yapılan yük testi çalışması anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, traction equipments of the light railway vehicle-metro and tram vehicles are explained and compared clearly. It is known that transportation vehicles are crucial for the community and all the economical, cultural activities are dependent mostly on transportation. Increased population due to the immigration from the rural areas to cities caused the public transportation become a big problem for the metropolitans. Especially for Turkey, intercity rail systems have become an alternative transportation system. Also, the propulsion systems for vehicles are important. In the past, DC motors were used extensively in areas where variable speed operation was required, since their flux and torque could be controlled easily by the field and armature current. However DC motors have certain disadvantages, which are due to the existence of the commutator and the brushes. That is, they require periodic maintenance; they can not be used in explosive environments and they have limited commutator capability under high speed. These problems can be overcome by the application of alternating current motors, which can have simple and rugged structure, high maintainability and economy. Vehicles which have propulsion system of AC motors are used in tram firstly in Istanbul. In this thesis, importance of the railway system is explained in first chapter. Second chapter is about history of the railway technology and railway systems in Istanbul. Propulsion system of the light rail vehicles, metro and tram are explained at third, fourth and fifth chapters sequentially. At last chapter, propulsion systems are compared and explained making load test on AC motor.