Bir ailede ARJP (otozomal resesif juvenil parkinson) gen lokalizasyonu
ARJP (autosomal recessive juvenile parkinsonism) gen localization in one family
  1. Tez No: 154189
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY HERGENÇ, PROF. DR. ASLI TOLUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ARJP, Parkinson, Genom Taraması, Homozigotluk Haritalaması, Bağlantı Analizi vııı, ARJP, Parkinson, Genome Wide Screen, Homozygosity Mapping, Linkage IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Bu tezde homozigotluk haritalaması yöntemi kullanılarak Otozomal Resesif Juvenil Parkinson (ARJP) hastalığına sebep olan bir genin yeri saptanmaya çalışılmıştır. ARJP 25 yaşından küçüklerde rastlanan ve Parkinsonizm özellikleri gösteren bir hastalıktır. Parkinsonizm nörodejeneratif özellik taşıyan bir tablonun genel adıdır. Bu hastalığı taşıyan bireylerde karakteristik olan belirtiler ise hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme ve belirli vücut kısımlarında titremedir. Araştırma kapsamında büyük bir ARJP ailesi çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde daha önceden rapor edilmiş ARJP hastalık lokusları çalıştığımız aile için irdelenmiştir. Bu lokusların hiçbirinin hastalık araşma bağlantı kurulmadığı gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise genom taraması yöntemi kullanılarak ARJP için yeni bir lokus aranmıştır. Sonuçta 16. kromozomda uygun olduğunu düşündüğümüz bir bölge ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Gene responsible for Autosomal recessive Juvenile Parkinson (ARJP) disease was attempted to be localized by utilizing the method of homozygosity mapping. ARJP disease is observed in individuals younger than 25 years and exhibits the features of Parkinsonism. Parkinsonism is a general name for neurodegenerative clinical manifestation. The characteristic symptoms of the patients are the slowness of movement, postural rigidity and resting tremor in specific parts of the body. Within the framework of this research, a large ARJP family was studied. In the first part, linkage to known ARJP loci was investigated and linkage to each locus was excluded. In the second part of the study, a new locus for ARJP was searched by using the method of genome wide scan. At the end of the study, a region on chromosome 16 was assessed as a very good candidate.