Vinilasetat ve bütilakrilat emülsiyon kopolimerizasyonu üzerine farklı emülgatörlerin etkisi
The effect of different emülsifiers on vinylacetate and butylacrylate emülsion copolymerization
  1. Tez No: 154193
  2. Yazar: BİLGEN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat), Amol, anyonik ve noniyonik emülgatörler, emülgatör karışımları, yan-sürekli emülsiyon kopolimerizasyonu, poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate), Amol, anionic and nonionic emulsifiers, emulsifier mixtures, semi-continuous emulsion copolymerization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Vinil asetat çeşitli akrilik monomerlerle emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerleştirilir. Kopolimerizasyon için bûtil akrilat, 2-etil hekzil akrilat en fazla tercih edilen akrilik monomerlerdir. Lateks yapısındaki vinil asetat-bütil akrilat kopolimerleri mimari amaçlı iç ve dış cephe boyaları için mükemmel bağlayıcılardır. Kopolimer lateksler ayrıca tekstil ve kağıt sanayiinde yaygın olarak kullanılırlar. Bu çalışmada; amonyum persülfat ve potasyum persülfat termal başlatıcıları, çeşitli emülgatörler ve emülgatör kanşımlan (anyonik, non-iyonik ve anyonik+noniyonik), koruyucu kolloid olarak kısmi polimerleştirilmiş akril amid (Amol) kullanılarak poli(vinil asetat-ko- bütil akrilat) lateksleri sentezlendi. Vinil asetat ve bütil akrilat monomerleri saflaşünlmadan kullamldı. Anyonik, non-iyonik ve (anyonik+noniyonik) karakterde farklı özelliklere sahip emülgatörler ile sentezlenen poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin fizikokimyasal özellikleri üzerine non-iyonik ve (anyonik+noniyonik) emülgatörlerde artan etoksilasyon sayılarının, anyonik emülgatörler kullamlması durumunda ise emülgatörün yapısmdaki sodyum iyonu sayısmm etkileri araştırıldı. Dönüşümler gravimetrik metotla, orijinal latekslerin viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, molekül ağırlıklan viskozimetrik ve GPC yöntemleri ile belirlendi.
Özet (Çeviri)
Vinyl acetate is copolymerized with various acrylic monomers by applying emulsion polymerization. Butyl acrylate and 2-ethyl hexyl acrylate are most preferable monomers for this purpose. Vinyl acetate and butyl acrylate copolymers in latex form are excellent binders for architectural interior and exterior paints. Copolymer latexes are also widely used in textile and paper (coatings) industries. In this study, poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were synthesized using with ammonium and potassium persulfate thermal initiators, various emulsifiers and emulsifier mixtures (anionic, nonionic and anionic+nonionic), and partially polymerized acrylamide (Amol) which is the novel protective colloid. Vinyl acetate and butyl acrylate monomers were used without purified. The effects of emulsifiers having different properties (such as anionic, nonionic, and anionic+nonionic characters) on the physicochemical properties of poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes were investigated according to the ethoxylation degree increased for the nonionic and anionic+nonionic emulsifiers, and the number of natrium ion in the anionic emulsifiers. Conversions were pointed out by gravimetric method, original latex viscosities by Brookfield viscometer, molecular weights of copolymers by viscometer and GPC methods.