İyi tanımlanmış emülsiyon polimerlerinin farklı emülgatörlerin değişen konsantrasyonları kullanılarak sentezi, karakterizasyonu, kolloidal, termal ve yüzey özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization of well defined emulsion polymers using various concentrations of different emulsifier and investigation of their colloidal, thermal and surface properties
- Tez No: 322668
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER SARAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: emülsiyon polimerizasyonu, iyi tanımlanmış lateks, lateks film, vinil asetat-ko-bütil akrilat, tane boyutu, yüzey gerilim, camsı geçiş sıcaklığı, lateks filmlerin iletkenliği, Emulsion polymerization, well defined latex, latex film, vinyl acetate-co-butyl acrylate, particule size, surface tension, glass transition temperature, conductivity of latex films
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri; küçük tane boyutlu ve dar tane boyut dağılımlı, istenilen/belirlenen Tg de (iyi tanımlanmış lateks) sentezlendi. Kopolimerizasyonlar 85:15 vinil asetat: bütil akrilat monomer oranında, koruyucu kolloid olarak N-metilol akrilamid, termal başlatıcı olarak amonyum veya potasyum persülfat, anyonik emülgatör olarak sodyum lauril eter sülfat veya sodyum dodesil benzen sülfonat, noniyonik emülgatör olarak 30 mol etoksilatlı nonil fenol kullanılarak yarı-sürekli metotla 700C de gerçekleştirildi. Elde edilen latekslerin kolloidal ve bu latekslerden elde edilen filmlerin termal ve yüzey özellikleri belirlendi. Bu özellikler üzerine; lateks sentezinde kullanılan emülgatör türü, kompozisyonu, toplam emülgatör konsantrasyonu, farklı zincir uzunluklu anyonik emülgatör kullanımı ve başlatıcı etkileri incelenerek iyi tanımlanmış lateks (İTL) lerin sentezi ve karakterizasyonu, elde edilen kopolimer latekslerin bazı özelliklerinin iyileştirilmesi, elde edilen sonuçlara göre iyi tanımlanmış latekslere yeni ve alternatif kullanım alanlarının önerilmesi gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Poly(vinyl acetate-co-butyl acrylate) latexes having small particle size, narrow particle size distribution, and desired/defined glass transition temperature (well-defined latex) were synthesized. Copolymerizations were carried out keeping constant monomer ratio of vinyl acetate: butyl acrylate (85:15) at 700C with the using of N-methylol acrylamide as protective colloid, ammonium or potassium persulfate as thermal initiator, sodium lauryl ether sulphate or sodium dodecyl benzene sulphonate as anionic emulsifier and 30 mole ethoxylated nonyl phenol as nonionic emulsifier by applying semicontinuous emulsion polymerization. Colloidal properties of the latexes obtained, thermal and surface properties of these latex films were determined. Some of the main components of emulsion polymerization were changed to obtained well-defined latexes, especially emulsifier type, composition, total emulsifier concentration, using of different chain length of anionic emulsifier, and initiator. On the other hand, the effects of these parameters on the colloidal, thermal, and surface properties were clarified. However the synthesizing and characterization of well-defined latexes, modifying some properties of latexes, the suggestion of new application areas of (well-defined) latexes were done.