Orta ölçekli harita detaylarının XML ve UML modelleme dilleri ile tasarımı ve bu yöntemlerin modelleme yetenekleri açısından karşılaştırılması
Designing medium-scale map features via XML and UML and comparing these methods in terms of modelling capabilities
  1. Tez No: 154198
  2. Yazar: OKAN ONARIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜBEYDE ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne yönelimli, coğrafi bilgi sistemleri (cbs), coğrafi veri, coğrafi veritabanı, Sayısal Coğrafi Bilgi Değişim Standartları (SCBDS), detay ve öznitelik kodlama katalogu, 1:250 000 ölçekli harita, SPOT uydu görüntüleri, Tekil Modelleme Dili (UML), Genişleyebilir Tanımlama Dili (XML), ArcGIS, öznitelik, uygulama yazılımı. ıx, Object oriented, geographic information systems (gis), geographic data, geodatabase, Digital Geographic Information Exchange Standards (DIGEST), feature and attribute coding catalogue, 1 : 250 000 scaled map, SPOT satellite images, Unified Modeling Language (UML), Extensible Markup Language (XML), ArcGIS, attribute, application software
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Gelişen bilgisayar teknolojisine paralel olarak, nesne yönelimli yeteneklerin coğrafî bilgi sistemlerine (cbs) entegre edilmesi pek çok olanakları beraberinde getirmiştir. Bu sayede coğrafi verinin konum, öznitelik ve bunlara ek olarak davranış özelliklerini içerecek şekilde tasarlanmasına, bu verilerin tanımlanan yapıda coğrafi veritabanında depolanmasına, veri toplama işlemini kolaylaştıran araçların geliştirilebilmesine olanak sağlanmıştır. Tasarım öncesinde coğrafi verinin kavramsal olarak tanımlanmasında Sayısal Coğrafi Bilgi Değişim Standartlarından (SCBDS) yararlanılmaktadır. Tasarımda ise yapısal programlama dili ile geliştirilen uygulama yazılımı algoritmaları ve nesne yönelimli yaklaşıma uygun modelleme dilleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan tez çalışmasında, orta ölçekli haritada yer alan detay özelliklerinin SCBDS'na dayalı hazırlanmış detay ve öznitelik kataloguna uygun olarak tanımlanması, bu kavramsal yapının nesne yönelimli yaklaşım olanakları kullanılarak tasarlanması, tasarımda kullanılan yöntemlerin benzerlik, farklılık ve üstünlüklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu uygulamada; 1 : 250 000 ölçekli haritada yer alan detayların özelliklerinin tasarlanmasında, nesne yönelimli programlama ve modellemeyi destekleyen günümüz cbs uygulama yazılımlarının tanıdığı Tekil Modelleme Dili (UML) ve Genişleyebilir Tanımlama Dili (XML) kullanılmıştır. UML diyagramları ve XML dosyaları şeklinde hazırlanan coğrafi veri modeli ArcGIS uygulama yazılımı kullanılarak coğrafi veritabanına aktarılmıştır. Ayrıca uygulamada, 1: 250 000 ve 1: 100 000 ölçekli haritalar ile 10 m. çözünürlüklü SPOT uydu görüntülerinin hazırlanmasından ve veri toplama işlemini kolaylaştıran araçların geliştirilmesinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT By developing computer technology, Integration of object oriented capabilities to the geographic information system (gis) brought about new abilities. Thanks to the these developments, it is possible to design geographic information including location, attribute and additionally behavior characteristics, to store the data in the defined structure to a geodatabase, and to develop tools to collect data easier. For the conceptual definition of geographic data before design, Digital Geographic Information Exchange Standards (DIGEST) are used. At the design stage, application software algorithms developed by the structural programming languages and modeling languages which are suitable for object oriented approach are used. In this thesis study, definition of medium scale map feature properties -according to the feature and attribute coding catalogue- prepared depending on DIGEST, design of conceptual structure by the help of object oriented approaches, determination of similarities, differences and superiorities of the used methods were aimed. In this study, Unified Modeling Language (UML) and Extensible Markup Language (XML), which support the object oriented programming and modeling were used for modeling of the features of 1: 250 000 scale map. The geographic data model, which was prepared as UML diagrams and XML files, was transferred to the geodatabase by ArcGIS application software. In the thesis, processing of the 1 : 250 000 - 1 : 100 000 scale maps and 10 meter resolution SPOT satellite images are also mentioned besides the development of the tools for easy data collection.