Dallı enerji dağıtım sistemlerinde yeniden yapılandırma problemlerine genetik algoritma yaklaşımı
Genetic algorithm approach to reconfiguration problems in radial energy distribution systems
- Tez No: 154210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ OKAN PEKİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Dağıtım Sistemi, Yeniden Yapılandırma Problemi, Rezistif Hat Kayıpları, Genetik Algoritmalar, Energy Distribution Systems, Reconfiguration Problem, Resistive Line Looses, Genetic Algorithms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Enerji dağıtım sistemlerinde, üzerinde uzun yıllardır çalışılan başlıca konulardan biri, hattın aktif güç kayıplarının minimum seviyelere indirilmesi olmuştur. Bu çalışmaların geçmişi teorik olarak elektriğin icat edilmesine kadar dayanmaktadır. Son zamanlarda elektronik endüstrisindeki ve telekomünikasyon teknolojilerindeki gelişmeler ışığında enerji dağıtım sistemlerinin kontrol ve kumandası kolaylaşmış, gerçek zamanlı uzaktan kontrol sistemleri geliştirilmiştir. Mühendisler, kumanda ettikleri sistemleri daha fazla tanıma ve zorunlu haller dışında da sisteme müdahale edebilme olanağına sahip olmuşlardır. Enerji dağıtım sistemlerinde genellikle kayıpların azaltılması, yük dengelemesi veya arızalı bir bölgenin ayrılması amaçlan ile yapılan yeniden yapılandırma çalışmaları da bu çerçevede gelişim göstermiştir. Bu çalışmada, dallı bir enerji dağıtım sistemi ele alınarak sistemdeki hatlara ilişkin aktif güç kayıplarının minimum yapılması amacıyla sistemin yeniden yapılandırılması öngörülmektedir. En iyi ya da en iyiye yakın çözümleri verecek sistem yapılarının bulunması istenmektedir. Bu amaçla, C++ programlama dilinde yazılan bir programla genetik algoritma metodu, yeniden yapılandırma probleminin çözümünü arayan işlevsel bir araç olarak kullanılmıştır. Karmaşık matematiksel iterasyonlan en aza indirgeyen genetik algoritma metodunun geçerliliği ve diğer yöntemlere olan üstünlükleri ortaya konulmuştur. Genetik algoritmanın her seferinde ele alınan örnek enerji dağıtım sistemini çözüme yakınsattığı belirlenerek, yeniden yapılandırma probleminin çözümünde genetik algoritmaların başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the primary studies on energy distribution system is to minimize the resistive line losses. The theory of loss minimization problem has been carried out from the very early years of electricity. Due to recent developments in electronic industry and telecommunication technologies, control and command of energy disribution systems have become powerfull. Accordingly, real time remote controlsystems have developed. Hence, these developments allow the engineers both to gain more knowladge about energy distribution command system and to interfere to the energy distribution system under any condition. In this respect, reconfiguration studies on energy distribution systems have been performed to provide loss minimization, load balancing and system restoration. In this thesis, a radial disribution system is taken into consideration for system reconfiguration to provide resistive line loss minimization. Ideally, the best or nearly best solution is generally desired. For this purpose, a C++ based genetic algorithm programme has been developed and used as a tool to search reconfiguration problem solution. Validity of genetic algorithm that minimizes the complex mathematical iterations and its merits compared to other methods are presented. In the application, presented genetic algorithm has converged to optimum solution for each trial. Hence, it is proved that genetic algorithms can be used in solving reconfiguration problem succesfully.