YSA kullanılarak fırçasız servomotorun algılayıcısız hız kontrolünün gerçekleştirilmesi
Sensorless Speed Control of Brushless Servomotor Using ANN
- Tez No: 154211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞENOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fırçasız servomotor, algılayıcısız hız kontrolü, yapay sinir ağları, vektör kontrolü. xı, Brushless servomotor, sensorless speed control, artificial neural networks, vector control. xu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Kontrol sistemlerinin tasarımındaki önemli problemlerden biri sistem modelinde belirsizliklerin olmasıdır. Bu sebeple endüstriyel kontrolde, kontrol sistemlerindeki gelişmelere rağmen, modellenemeyen dinamikler ve bozucu yükler için farklı kontrolörler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de, yapay sinir ağlan (YSA) ile sistemi tanıma ve sistemin modellenmesi çalışmalarıdır. Bu tez çalışmasında geliştirilen kontrol sisteminde, bu yöntem kullanılarak fırçasız bir servomotorun, YSA ile algılayıcısız hız kontrolü yapılmıştır. Bunun için fırçasız servomotorun PC kullanılarak iki aşamalı hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada bir bilgisayar ve bilgisayarın ISA yoluna takılan bir kontrol kartıyla, kodlayıcıdan geri besleme alınarak hız kontrolü yapılmıştır, ikinci aşamada ise PC üzerinden yine aynı kontrol kartı kullanılarak, kontrol algoritmasına ilave yazılım ile geri besleme elemanı devre dışı bırakılmış ve hız bilgisi bu defa YSA tahmincisinden alınarak, motorun akımı kontrol edilerek hız kontrolü yapılmıştır. Sistem gerçekleştirilmeden önce, Matlab ortamında, hem doğrudan hem de dolaylı hız algılamasına ilişkin simülasyon yapılmıştır. Bu simülasyon sonuçlarından sonra YSA kullanılarak algılayıcısız hız kontrolü online olarak yapılmıştır. Her iki çalışmaya ait sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir. YSA ile eğitme programı Matlab 'de yazılmış, PC ile kontrolde C programlama dili kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the main problems in control systems design is the presence of nonlinearities in the system model. For dynamics and distorters that cannot be modeled in industrial control operations despite the advances in control systems, different controllers are being studied in control engineering. One of these studies is on system recognition and modeling with artificial neural networks (ANN). This method is used for the control system developed in this present thesis; sensorless speed control of a brushless servomotor is realized with ANN. A two-step speed control of the brushless servomotor is accomplished with a PC. In the first step, speed control is achieved by obtaining feedback from the incremental encoder via a PC and a control card on PC ISA bus. In the second step, by using the same control card, feedback element is turned offline with an additional software for the control algorithm and speed information is obtained from ANN estimator and speed control of the motor is realized. Prior to system realization, simulations on direct and indirect speed detection have been carried out under Matlab. Then by using ANS, sensorless speed control has been accomplished online. Results and comparisons are presented for both studies. Program for training with ANN is written with Matlab and C is used as programming language for control with PC.