Süt işlemlerinde ISO 9000'den toplam kaliteye geçiş uygulamalarının incelenmesi
Analysis of the studies of transition from ISO 9000 tot total quality management business
- Tez No: 154230
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN ORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: TKY, HACCP, ISO 9000, TPM, Süt İşletmesi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi SÜT İŞLETMELERİNDE ISO 9000' DEN TOPLAM KALİTE YÖNTEMİNE GEÇİŞ UYGULAMALATININ İNCELENMESİ Murat ERCİN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Yasemin ORAMAN 2004 Araştırma, ISO 9000 belgesine sahip bir süt işletmesinin, Toplam Kalite Yöntemine geçmeye karar verdiği zaman, şirket içindeki çalışanların ve şirketin tamamlamak zorunda oldukları uygulamalar üzerine odaklanmıştır. Çalışmada değinilen konular Toplam Kalite Yöntemi(TKY), Toplam Bakım Yont emi. (TPM) HACCP, Gıda hijyenin sağlanması aşamasında uygulanan metodlar ve kimyasallar üzerine yapılan çalışmalar olarak sıralanabilir. Araştırma sonunda yukarıda bahsedilen aşamaların başarıyla şirket içinde uygulanmasından sonra Toplam Kalite Yöntemine geçişin mümkün olduğuna karar verilmiştir. Toplam Kalite yönteminin ilk aşamada pahalı bir yatırımmış gibi gözükmesine rağmen ilerleyen aşamalarda artan ürün kalitesiyle ve düşen ürün maliyetleriyle doğru orantılı olarak, TKY'nin kurum aşamasında yapılan masrafların düşen ürün maliyetleriyle peryodik olarak azalarak ileriye doğru kazanca dönüştüğü sonucuna varılmıştır.düşen ürün maliyetleriyle peryodik olarak azalarak ileriye doğru kazanca dönüştüğü sonucuna varılmıştır. Toplam Kalite Yöntemini şirketleri içerisinde başarıyla uygulamak isteyen firmaların tüm çalışanlarının bu amaca ulaşabilmek için ortak bir düşüncede ve ortak bir istek ile çalışmaları, çalışmalarını da bu amaç için birleştirmeleri önerilmektedir. Bu önerideki amaç Toplam Kalite Yönteminin başarıya giden yolda herkese ihtiyaç duyulduğunu belirtmesi gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Thesis of Master ANALYSIS OF THE STUDIES OF TRANSITION FROM ISO 9000 TO TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN DIARY BUSINESS Murat ERCİN Trakya University Graduate School of Natural and Applied Science Departement of Agricultural Economics Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Yasemin ORAMAN 2004 The study focuses on the applications that need to be completed by the company employees and the Diary business itself when the already ISO 9000 certified company decides to transite to TQM. The subjects that will be discussed are TQM, TPM, HACCP, and the methods and chemicals applied to achieve food hygene. The conclusion of the study is that with the successful application of the phases that are mentioned above, transition to TQM is achievable. Although it might seem as an expensive investment initially, it can be concluded that through increased product quality and reduced production costs, TQM adds value gradually in an amount that would exceed the initial expenses made. It is recommended that the employees of a company, that is to transite to TQM smoothly, should work uniformly under a common goal with a common willingness. This recommendation highlights the fact that every employee's contribution is needed for a successful transition.