İstanbul ilinde dondurma tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the determining of ice-cream consuming habits and the factors affecting these habits in Istanbul province
  1. Tez No: 154231
  2. Yazar: CENGİZHAN ŞENYURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurma, Anket, Tüketim alışkanlıkları
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET İSTANBUL İLİNDE DONDURMA TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ve BU ALISKANLDXLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTHIMA Bu araştırmada, İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-ekonomik grubu temsil eden (yüksek, orta, düşük ve alt ekonomik seviyeli yerleşim bölgelerinde ikamet eden) toplam 1000 kişilik denek grubunun dondurma tüketim alışkanlıkları, dondurma hakkındaki bilgi düzeyleri ve konu ile ilgili fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan denekler tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve yüz yüze görüşülerek kendilerinden konu ile ilgili soruları yanıtlamaları istenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, genel olarak ve genel içerisindeki gruplara göre değerlendirmeleri yapılarak, % oran ve grafikler halinde verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; fertlerin büyük bir çoğunluğunda dondurma tüketim alışkanlığı bulunduğu, tüketicilerin dondurma konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve farklı ekonomik ve kültürel yapıdaki ailelerde dondurma tüketen en büyük kesimin çocuklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A RESEARCH ON THE DETERMINING OF ICE-CREAM CONSUMING HABITS AND THE FACTORS AFFECTING THESE HABITS IN ISTANBUL PROVINCE In this research, ice cream consuming habits, knowledge about ice cream and ideas about ice cream of 1 thousand person representing 4 different social and economic groups and living in Istanbul were determined. The persons who answered the questions were selected completely randomly and wanted them to answer the questions. Datas, obtained in this research, were evaluated as general and sub-groups and showed as percentage values and graphics. According to the research results, it was determined that the most of the consumers have ice-cream consuming habits and have enough knowledge about ice cream and also determined that the children are the most ice-cream consuming group in all social and economic groups. Key words : Ice-cream, Questionare, Consuming habits