Saray (Tekirdağ) ve çevresi memeli hayvan (Mammalia) türleri
Mamalian species in Saray (Tekirdağ) and the surrounding
  1. Tez No: 154278
  2. Yazar: NİLBER KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ KURTONOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Trakya, Saray, memeliler, fauna, Turkey, Thrace. Saray, mammals, fauna
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisana Tezi Saray (Tekirdağ) ve Çevresi Memeli Hayvan (Mammalia) Türleri Trakya üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Bu çalışmada, 2003 yılı Ağustos ayında ve 2004 yılın Mayıs aylarında Saray ve çevresinden toplanan örneklerin dış morfolojik ve kafatası özellikleri incelenerek türleri tayin edilmiştir. Buna göre İnsectivora ordosunun Erinaceae familyasına ait 1 tür (Erinaceus concolor), Soricidae familyasına ait 3 tür (Sorex araneus, Crocidura suaveolens, C. leucodori), Talpidae familyasına ait 1 tür {Talpa europea), Chiroptera ordosunun Rhinolophidae familyasına ait 1 tür (Rhinolophus ferrumequinum), Vespertilionidae familyasına ait 2 tür (Myotis myotis, M. blythiî), Lagomorpha ordosunun Leporidae familyasına ait 1 tür (Lepus europeus), Rodentia ordosunun Sciuridae familyasına ait 1 tür {Spermophilus citellus ), Cricetidae familyasına ait 1 tür (Microtus rossiaemeridionalis), Muridae familyasına ait 5 tür (Apodemus flavicollis, A. sylvaticus, A. agrarius, Mus domesticus ve M. macedonicus), Carnivora ordosunun Canidae familyasına ait 1 tür (Vulpes vulpes), Artiodactyla ordosunun Suidae familyasına ait 1 tür (Sus scrofd) olmak üzere toplam 1 8 tür tespit edilmiştir. Daha önce yapılan çeşitli araştırmalara göre bölgede Talpa europea, Plecotus austriacus, Lepus europaeus, Spermophilus citellus, Microtus guentheri, M. rossaiaemeridionalis, Nonnospalax leucodon ve Glis glis türlerine ait kayıtlar bulunmaktadır. Erinaceus concolor 'L Sorex araneus, Crocidura suaveolens, C. leucodon, Rhinolophus ferrumequinum, Myotis myotis, M. blythii, Apodemus sylvaticus, A. agrarius, Mus domesticus, M. macedonicus, Vulpes vulpes ve Sus scrofa bölgede bulunan yeni örneklerdir. Bunun yanında, araştırma sırasında daha önceden kayıtlı olan Plecotus austriacus, Microtus guentheri, Nonnospalax leucodon ve Glis glis türlerine rastlanmamıştır. Yapılan çalışma ile Saray ve civarındaki kayıtlı tür sayısı 8 den 22 ye (Erinaceus concolor, Sorex araneus, Crocidura suaveolens, C leucodon, Talpa europea, Rhinolophus ferrumequinum,Plecotus austriacus, Myotis myotis, M. blythii, Lepus europeus, Microtus guentheri, M. rossiaemeridionalis, Spermophilus citellus, Nonnospalax leucodon, Glis glis, Apodemus flavicollis, Apodemus sylvaticus, A. agrarius, Mus domesticus, M. macedonicus, Vulpes vulpes ve Sus scrofd) yükselmiştir. Tez çalışmasında bölgeden toplanan örneklerin ordo ve familya genel özellikleri, türlerin Türkiye ve Trakya' da ki dağılımı, habitatı hakkında bilgiler, ağırlık, diş ve iç morfolojik özellikleri ile ölçüleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Master Thesis Mammalian species in Saray ( Tekirdağ ) and the surrounding Trakya University Institute of science Department of Biology In this study, on August 2003 and May 2004 samples from Saray and the surrounding were collected: according to the external morphological features and skull properities species were identified. As a result of this research, totally 1 8 species were found out including 1 specimen (Erinaceus concolor) from family Erinaceae. 3 speciesCSbrex araneus, Crocidura_suaveolens. C. leucodon) from family Soricidae. 1 specimen {Talpa europea) from family Talpidae belonging to order Insectivora: 1 specimen (Rhinolophus ferrumequinum) from family Rhinolophidae. 2 species (Myotis myotis, M. blythii) from family Vespertionidae belonging to order Chiropterâ; 1 specimen (Lepus europeus) from family Leporidae belonging to order Lagomorpha: 1 specimen (Spermophilus citellus ) from family Sciuridae, 1 specimen (Microtus rossiaemeridionalis) from family Cricetidae. 5 species (Apodemus flavicollis. A. sylvaticus, A. agrarius, Mus domes ticus and M. macedonicus) from family Muridae belonging to order Rodentia; 1 specimen (Vulpes vulpes) from family Canidae belonging to order Carnivora; 1 specimen (Sus scrofa) from family Suidae belonging to order Artiodactyla. Due to the various researches done before in this area, records of Talpa europea, Plecotus austriacus. Lepus europaeus, Spermophilus citellus, Microtus guentheri. M. rossaiaemeridionalis, Nonnospalax leucodon and Glis glis were found. Erinaceus concolor^ Sorex araneus, Crocidura suaveolens. C. leucodon, Rhinolophus ferrumequinum, Myotis myotis. M. blythii, Apodemus sylvaticus, A. agrarius, Mus domesticus, M. macedonicus, Vulpes vulpes and Sus scrofa are the species newly found in this area. However, Plecotus austriacus, Microtus guentheri, Nonnospalax leucodon and Glis glis the species recorded before were not cought during this research. After this research the number of registered species from Saray end the surrounding increase from 8 to 22 (Erinaceus concolor, Sorex araneus, Crocidura suaveolens. C. leucodon, Talpa europea, Rhinolophus ferrumequinum, Plecotus austriacus, Myotis myotis. M. blythii, Lepus europeus, Microtus guentheri, M. rossiaemeridionalis. Spermophilus citellus. Nonnospalax leucodon.Glis glis. Apodemus flavicollis. Apodemus sylvaticus. A. agrarius, Mus domesticus. M. macedonicus. Vulpes vulpes and Sus scrofa ). In this research, general characteristics of the species" order and family, distribution in Turkey and Thrace, general information about their habitats, external and internal morphological characteristics and measurements were given.