Alüminyum biletlerin sürekli dökümünde bilet yapısını etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting the structure of aluminum billets during DC casting
- Tez No: 154304
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: DC döküm, düminyum, bilet, homojenizasyon, AlMgSi alaşımları, sürekli döküm, AA 6063. xı, DC casting, aluminum, billet, homogenization, AlMgSi alloys, continuous casting, AA 6063. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Günümüzde, ekstrüzyon biletleri üretiminde en yaygın kullanılan yöntem sürekli döküm yöntemidir. Bilet yapısı ekstrüzyon ürününün kalitesini ve mekanik özelliklerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla, bilet yapışım etkileyen faktörlerin bilinmesi hem bilet kalitesini hem de ekstrüzyon ürününün kalitesini artırmak açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, hem DC döküm aşamasında hem de dökümden sonraki homojenizasyon işleminde bilet yapısını etkileyen faktörler araştırılmıştır. DC döküm esnasında döküm hızı, su akış hızı, döküm sıcaklığı, kalıp tipi gibi döküm parametrelerinin ve dökümden sonraki homojenizasyon işleminin bilet yapışma ve ekstrüzyon edilebilirliğe olan etkisi araştırılmıştır. Alüminyum ekstrüzyon mamulleri üretiminde en çok kullanılan malzemenin AA 6063 olması sebebiyle, bu çalışmada, AA6063 alaşımının optimum sıcaklık ve süresi tespit edilmeye çalışılmıştır. 560 °C ve 580 °C'de 2, 4 ve 6 saat sürelerle uygulanan homojenizasyon işlemlerinde oluşan iç yapılar Qwin programlı görüntü analiz cihazında incelenmiş ve 580 °C'de 6 saat homojenizasyon işlemi optimum olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, the most widely used method for producing extrusion billets is the DC casting method. Billet structure directly affects the quality and mechanical properties of extrusion product. Hence, knowing the factors affecting the structure of DC casting billet is very important, in order to improve the quality of billet and extrusion product. In this study, the factors affecting the structure of billet during both DC casting and homogenization after casting were investigated. During the DC casting, the effect of casting parameters such as casting rate, water flow rate, casting temperature and mold type and also the effect of homogenization after casting on structure of billet and extrudability were investigated. Because AA 6063 alloy is the most widely used aluminum alloy in producing aluminum extrusion products, in this study, the optimum homogenization temperature and time of AA 6063 alloy was tried to determine. The structure formed during homogenization at 560 °C and 580 °C for 2, 4 and 6 hours were examined by digital image analysis using Qwin software, as a result, homogenization at 580 °C for 6 hours was found as optimum.