Otellerdeki klima tesisatlarındaki otomasyonun araştırılması
The study on automation of air conditioner installations in hotels
  1. Tez No: 154314
  2. Yazar: HAYDAR BOYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina Otomasyon Sistemleri, Otomatik Kontrol, DDC sistemler, Kontrol Olayındaki Temel Kavramlar xıv, Building Automation Systems, Automatic Control, DDC Systems, Fundamental Definitions in Automatic Control Systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET ISK Otomatik Kontrol Sistemleri çok basit olabilecekleri gibi oldukça karmaşık yapıda da olabilirler. Ancak Bina Otomasyon Sistemleri ne kadar karışık yapıda olurlarsa olsunlar, kontrol için kullanılan cihazlar Bina Otomasyon Sistemlerine entegre edilerek kolaylıkla ve kontrol sistenıinin gerektirdiği hassaslıkta kontrol edilebilirler. Daha fazla enerji ekonomisi sağlayabilmek için kontrol sistemi senaryoları geüştirilmiştir. Bu senaryolar sayesinde dış havanın özelliklerinden yararlanmak mümkün olmaktadır. Kontrol sistenıinin doğru çalışmasının ön koşullarından bir tanesi kontrol için kullanılan kontrol elemanlarının (algılayıcılar, vanalar, damperler vb.) doğru bir şekilde ölçtüendirilmesi ve doğru yerlerde kuUanılmasıdır. Kontrol sistemi senaryoları ne kadar iyi seçilirse seçilsin doğru seçilmemiş kontrol elamanları nedeni ile ekonomik kayıplar meydana gelebilir. Tezin 5. bölümünde kontrol sisterrüerinin ısıtma, soğutma, nemlendirme, nem alma ve havalandırma sistemlerinde kullanılışları şematik resimler ve psikometrik diyagramlar aracılığıyla anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HVAC Automatic Control Systems may be very simple as much as they may be complicated. However, without regard to its complexity, these devices can be integrated into Building Automation Systems easily and used at the level of sensitivity that automatic control system requires. Control system scenarios have been developed to provide more energy efficiency. Through these scenarios, it may be possible to utilize outdoor air qualities. The two of the prerequisites for operating control systems properly are the calibration of the control system elements and their correct placement. No matter how perfectly control system scenarios are chosen, due to the wrong selection, economic losses may occur. In the 5th part of this study, the use of control systems are explained in the applications of heating, cooling, humidification, dehumidification, and air conditioning via schematic figures and psychometric charts.