Yanıcı malzemelerin depolandığı açık hava tank sahasında yangın söndürme sistemlerinin dizaynı
Fire extinguishing systems of combustible materials at an outdoor tank farm
- Tez No: 154315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parlayıcı & yanıcı sıvılar, depolama, güvenlik önlemleri, yangın söndürme sistemleri, Flammable & combustible liquids, storage, security precautions, fire extinguishing systems XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Bu araştırmada yangın sınıfları, bina dışı hortum sistemleri, sprinkler ve köpüklü yangın söndürme sistemleri, yanıcı ve parlayıcı sıvıların kullanımı ve depolanması, yangın suyu basınçlandırma sistemleri ve yangın suyu depolaması konularında genel olarak bilgiler verilmiştir. Yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınlarının tanımı yapılarak, alınması gerekli yangın güvenlik önlemleri belirtildikten sonra, bu tür malzemelerin depolandığı bir açık hava tank sahasında olası bir yangın durumu için, yangın söndürme sistemlerinin dizaynı ve sistemin boyutlandırılmasına ait örnek bir uygulama yapılmıştır. Sistemin projelendirilmesi, ilgili hidrolik hesap yöntemleri kullanılarak yapılmış, kullanılacak malzemelere ait teknik kataloglar da yine ilgili firmalardan toplanarak, detaylı bilgi vermesi açısından en son bölümde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, general information on fire classification, outdoor hydrant systems, sprinkler and foam extinguishing systems, usage and storage of flammable & combustible liquids, fire water pressurization systems and fire water storage systems has been given. After description of flammable & combustible liquid fires and determination of fire security precautions, for a probable fire state at an outdoor tank farm, in which this kind of materials are stocked, design of fire extinguishing systems and a typical application on system dimensioning has been made. Design of the system has been made by using relevant hydraulic calculation methods. Technical catalogues of materials to be used, have been collected from relevant companies, and presented to give detailed information at the last part of this study.