Taşıtlarda seyir stabilitesi yönünden kontrol parametrelerinin etüdü ve uygulama örnekleri
The study of control parameters in driving stability
- Tez No: 154316
- Danışmanlar: PROF. İRFAN YAVAŞLIOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Side slip, mathematical model
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Otomotiv sektörünün hızla gelişmesi ve rekabetin artmasından dolayı üreticiler, Pazar paylarını arttırmak için üstün özelliklere sahip ürünler geliştirmeye yönelmiştir. Üzerinde çalışılan konulardan birisi de otomobillerin sürüş konforunu etkileyen, özellikle virajlarda görülen bir kararsızlık durumu olan yanal kaymam önlenmesidir. Taşıtlarda seyir stabîlitesi yönünden kontrol parametrelerinin etüdü ve j uygulaması isimli bu tez çalışmasında, öncelikle taşıtın dinamik iki serbestlik dereceli matematiksel modeli oluşturulmuştur. Önce bu modele yanal kayma engelleme amacı ile sonrada bu sistemlerin çalışma prensipleri incelenmiştir. geliştirilen sistemler, Son olarak bu sistemlerin sağladığı faydalar ve nasıl geliştirilebilecekleri tartışılmıştır. Anahtar kelime: Yanal kayma, iki serbestlik dereceli matematiksel model r
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to rapid development and increase competition in automotive industry, manufacturers tend to produce high quality products in order to increase their market shares. One of the subjects mat in under study is preventing of their sideslip which is an unstable event in bends that effect the ride comfort of automobiles. In this thesis named 'the study of control parameters in driving stability', firstly the mathematical model of two dot vehicle was developed. Then, pid and sliding mode control was applied in order to reduce the effects of sideslip. At the last the advantages of these systems applied to the vehicles in today traffic conditions and their improvement in the future has been discussed.