Endüstriyel işletmelerde uzun dönemli stratejik planlama
Long term strategic planning at industrial companies
- Tez No: 154318
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Strateji, stratejik yönetim, stratejik planlama, SWOT analizi, Çin ve Asya'daki gelişmeler ıx, Strategy, strategic planning, strategic management, SWOT analysis, development in Chinia and Asia
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Türkiye, tekstil sanayiinde son 20 yılda ciddi başarılara ve gelişmelere imza atmıştır. Sektördeki yeniliklere ve gelişmelere hızla ayak uydurması ülkemizi sektörde ülkemizi vazgeçilmezler arasına koymuştur. Fakat zaman içinde oluşan ekonomik krizler, devlet teşvikinin eksikliği, girdi maliyetlerindeki artış ve kurdaki istikrarsızlık gibi unsurlar rekabet şartlarını zorlamaya başlamıştır. Bu çalışmada; 2005 yılında kotların kalkmasıyla dünya tekstil ve konfeksiyon ticaretinde özellikle Asya ülkeleri ve spesifik olarak da Çin'de meydana gelmesi muhtemel gelişmeler ve eğilimlerin ortaya konması ile Türkiye'nin dış çevre analizinin yapılması sağlanmıştır. Bununla birlikte sorulan ile iç çevre analizi yapılmış ve bu veriler çalışma sonunda SWOT matrisinde birleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last 20 years, Turkey achieved very significant things in textile and apparel industry. While getting the complaince with the innovation and development in this industry, Turkey gained a popularity. However, the econemic crisis, goverment's less support, increase in incoming materials cost and etc. Stareted to force the competition. In this study, we focus on Turkey's internal and external enviroment analysis against the fast developments in world textile and apparel commerce, especially in Asia countries and specificlly in China after the quotas are removed in 2005. By using the questionarie replies which is filled by 50 Tukish firm to demonstrate the strengths and weeknesses; we summarise and combine the results in a SWOT matris.