Numerical modeling of shoreline changes around Manavgat river mouth
Manavgat ırmak ağzında kıyı çizgisinin değişiminin sayısal modeli
  1. Tez No: 153245
  2. Yazar: FATIMA AL SALEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın Kıyı Modellemesi, Kıyı Boyu Kum Taşıma Modellemesi, Kıyı Çizgisinin Değişme Modellemesi, Manavgat, REF/DIF1, SWAN, GENESIS. vıı, Nearshore Modelling, Logshore Sand Transport Modelling, Shoreline Changes Modelling, Manavgat, REF/DIF 1, SWAN, GENESIS
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZ MANAVGAT IRMAK AĞZINDA KIYI ÇİZGİSİNİN DIĞİŞİMİNİN SAYISAL MODELİ AL SALEH, Fatima Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Erdal ÖZHAN Aralık 2004, 172 sayfa Nehir ağızlan çok hareketli kıyı alanlarıdır. Nehirler tarafından sürekli madde taşınması ve dalga etkisiyle oluşan hareketler kıyı çizgisinin zamansal ve alansal değişimine neden olmaktadır. Bu nedenle kıyı çizgisinin değişiminin modellenmesi, her hangi bir kıyı mühendisliği çalışmasının tasarımı öncesinde gerçekleştirilmesi gereken önemli bir adımdır. Bu araştırma, bir nehir ağzı etrafındaki kıyı çizgisi değişimini gösterebilecek bir sayısal modeller sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sayısal modeller sistemi üç aşamadan oluşmaktadır: 1) yakın kıyı dalga özeliklerinin modellenmesi, 2) ilk aşamada elde edilen sonuçlar kullanılarak kıyı boyu kum taşınım hızının modellenmesi, 3) tahmin edilen kum taşınım hızlan kullanılarak kıyı çizgisi değişiminin modellenmesi. Bu doğrultuda, öncelikle, NATO TU-WAVES Projesi veri vitabanından Manavgat Nehri ağzım etkileyen derin deniz dalga özellikleri, yıllık dalga gülünü de içeren, elde edildi. Daha sonra, yakın kıyı dalga modelleri REF/DIF1 ve SWAN kullanılarak yakın kıyı dalga özellikleri bulundu. REF/DIF1 dalga modeli sonuçlarının SWAN sonuçlarına göre daha olası bulunduğundan, üç saat aralıklı yakın kıyı referans dalga özellikleri zaman serisi dosyası REF/DIF1 sonuçlan kullanılarak hazırlandı. Bu zaman serisi dosyası GENESIS' i çalıştırmakta kullanıldı. Manavgat Nehri ağzındaki kıyı çizgisi değişiminin sayısal modellemesinde son aşama taşınım parametreleri, ki ve k2'nin belirlendiği kalibrasyon çalışması olmuştur. Kıyı çizgisi değişimi modelinin kalibrasyonunda kullanılacak kıyı çizgisi durumuna ait ölçümler bulunmadığından gözlemsel bir madde taşınım denklemi kullanılarak gerçekleştirilen kalibrasyon çalışması sonucunda ki ve k2 yaklaşık olarak sırasıyla 0.516 ve 0.9 bulundu. Nehir ağzını kontrol eden koruma yapısı tamamlandığında, yapının arkasında kalan kıyı çizgisinin konumuna ait ölçümlerin kıyı çizgisi değişimi modelinin doğrulanmasında kullanılması ileride yapılması gereken bir çalışma olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL MODELING OF SHORELINE CHANGES AROUND MANAVGAT RIVER MOUTH AL SALEH, Fatima Ph.D., Departement of Civil Engineering Supervisopr: Prof. Dr. Erdal OZHAN December 2004, 172 pages River mouths are very active coastal regions. Continuous sediment supply by the river and the movement by wave action cause the shoreline to change in time and space. Modeling of shoreline changes is an essential step before the design of any coastal engineering project. This research aimed to develop a system of numerical models to present the shoreline changes around a river mouth. The system of numerical models has three components: 1) modeling of nearshore wave characteristics, 2) modeling of longshore sand transport rates using the results of the first component, 3) modeling of shoreline changes using the estimated sand transport rates. Thus, firstly, deep water IVwave characteristics including the annual wave rose affecting Manavgat River mouth have been obtained from the database of NATO TU- WAVES Project. Then REF/DIF 1 and SWAN nearshore wave models have been used to find out nearshore wave conditions. Since the results obtained from REF/DIF 1 wave model have been found to be more reasonable compared to SWAN's output, REF/DIF 1 wave model has been used in preparing a time series nearshore reference wave file with three hours time interval. This reference file has been used to run GENESIS. Last step of the numerical shoreline change modelling of Manavgat River mouth was the calibration procedure in which the“transport parameters”kl and k2 have been determined. As there is lack of measurements of shoreline positions that can be used in calibrating shoreline change model, kl and k2 has been approximately found to be kl=0.516 and k2=0.9 by using an empirical sediment transport formula. As a future study, it is recommended that when the protection structure controlling the river mouth is finished, the measurements of shoreline position behind the structure should be used in verification of shoreline change model in order to get more accurate results.