Akarsuları geçen boru hatları etrafındaki yerel oyulmaların incelenmesi
Investigation of local scours around pipelines at river crossings
  1. Tez No: 154362
  2. Yazar: İLKER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRULLAH AĞAÇCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denizaltı boru hatları, yerel oyulmalar, akarsu geçişleri, maksimum oyulma derinliği tahmini. xı, Submarine pipelines, local scours, river crossings, prediction of maximum scour depth. xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Su, petrol, gaz ve benzeri sıvıları taşıyan boru hatları, çoğu zaman bir akarsu, göl ya da denizi geçmek zorunda kalmaktadır. Yatak üzerinde veya yatağa gömülü olarak yerleştirilen bu boru hatları etrafında, akım etkisi ile oyulmalar görülmektedir. Akım yönüne dik yerleştirilen bu boru hatları etrafında oluşacak oyulmaların tahmin edilebilmesi, mühendislik çalışmaları açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, dairesel ve kutu kesitli borular kullanılarak yapılan deneyler konu edilmektedir. Yapılan boyut analizi sonucu, rölatif akım derinliği (yn/D), borunun Reynolds sayısı (Re) ve akımın Froude sayısına (Fr) bağlı olarak, rölatif denge oyulma derinliği (S/D) ve rölatif oyulma çukuru genişliği (L/D) boyutsuzları elde edilmiştir. Birinci bölümde, oyulma hareketi tanımlanmış ve bu harekete etki eden faktörler incelenmiştir. Ayrıca çeşitli engellerden dolayı akımda ve tabanda meydana gelen değişiklikler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, katı madde hareketi ve engelin katı madde hareketine etkileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü kısımda oyulma hadisesinin genel olarak incelenmesi yapılmış ve boru hatları etrafındaki vorteksden dolayı oluşan iki boyutlu akım konusu incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise konuyla ilgili yapılan deneysel çalışmadan bahsedilmiştir. Beşinci ve altıncı bölümlerde, deney sonuçlan değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde, deneysel çalışmadan elde edilen oyulma derinliklerinin çeşitli çaplara bağlı olarak değişimini veren eğriler çizilmiştir. Deneyler dikdörtgen kanalda yapılmış ve üç farklı çaptaki borular taban üzerine yerleştirilmiştir. Sonuçlar, rölatif akım derinliğinin (yn/D) oyulma sürecine etkisinin ihmal edilebilecek mertebede olduğunu, bunun aksine, akımın Froude sayısının oyulma sürecine önemli ölçüde etki ettiğini göstermiştir. Oyulma çukurunun karakteristik boyutları ile akımın Froude sayısı arasında iyi bir korelasyon elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pipelines that are used to convey water, petroleum gas or any other fluid must generally be crossed a river. The scour around the pipes may become partially exposed to action of a current. Prediction of the scour produced below pipelines placed transversally to a current on a movable bed constitutes an important problem in engineering problems. In this study, the scour depths around both cross-sections type of pipe, which have the curricular, and the square shape are experimentally investigated. The results of dimensionless analysis obtained showed that the relative equilibrium scour depth S/D and the relative scour hole length (L/D) are dependent on the relative flow depth (yn/D), Reynolds number of the pipe (Re) and Froude number of the flow (Fr). The first chapter discusses the description of scour and its properties. The factors affected the scour has also explained. In the second chapter, the sediment transport mechanism and handicaps which effects the scour under the pipelines were also explained. In the third section, scour caused by straight and unobstructed currents were examined. Two dimensional flow around the pipelines was also explained. In the fourth chapter, scour depths under the pipelines was examined for the different diameters of pipes by the help of experimental studies. In the fifth and sixth sections, experimental results were evaluated. Experiments were performed in a rectangular laboratory channel. Pipes of three different sizes were located on the top of the bed. Although the obtained results showed that the relative flow depth (yn/D) exerts a negligible influence on the scour process. Froude number of flow was found to be an important parameter in the definition of the scour process. Good correlations were achieved the relationship between Froude number of flow and dimensions of scour hole as the most important parameters.