Cu difüzyonunun CdTe filmlerin elektriksel ve optik özelliklerine etkisi
The effect of Cu diffusion on electrical and optical properties of CdTe films
  1. Tez No: 154369
  2. Yazar: NİMET YILMAZ CANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYYAR CAFEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdTe filmler, Bakır, Difüzyon ıx, CdTe Films, Copper, Diffusion
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET CdTe filmler cam altlıkların yüzeyine vakumda yalan mesafeli süblimasyon (Close-Spaced Sublimation, CSS) yöntemi ile kaplandı. CdTe/Cu yapılar, Cu filmlerin oda sıcaklığındaki CdTe filmler üzerine elektron-demeti buharlaştırmasıyla üretildi. Bakırın CdTe filmlerde difüzyon katsayısı termal ve fototavlama sürecine bağlı özdirenç eğrilerinden belirlendi. 60-200°C aralığında bakırın termal ve fotodifüzyon katsayısı Dt=7.3xlO“7exp(-0.33/kT) ve Df=4.7xlO”8exp(-0.20/kT) olarak belirlendi. Bakırla katkılı n-tipi CdTe filmlerin 400°C'de tavlanmasıyla p-tipine dönüşümü gözlendi ve özdirencin 109 kat azalması belirlendi. Yakın mesafeli süblimasyon yöntemiyle elde edilen CdTe filmlerin kübik yapıda ve (111) yönünde büyüdüğü gözlendi. CdTe ve CdTe(Cu) filmlerin örgü parametreleri sırasıyla a=6.406 Â ve a=6.464 Â olarak belirlendi. CdTe ve CdTe(Cu) filmlerin akım-gerilim karakteristikleri, fotoiletkenlik ve optik geçirgenlik spektrumları incelendi. CdTe ve CdTe(Cu) filmlerin yasak bant aralığı 1.4510.05 eV olarak ölçüldü. CdTe(Cu) örneklerin iletkenliğinin sıcaklıkla değişimi deneylerinden bakırla uyarılmış Ey+0.12 eVTuk enerji seviyesi belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CdTe films were deposited on glass substrates by close-spaced sublimation (CSS) technique. CdTe/Cu structures were fabricated by electron-beam evaporation of Cu films on CdTe surface at the room temperature. The diffusion coefficient of Cu in CdTe films have been estimated from resistivity versus duration of thermal or photoannealing curves. In the temperature range 60-200°C the coefficient of thermal diffusion (Dt) and photodiffusion (Dph) are desribed as Dt=7.3xlO“7exp(-0.33/kT) and Dph=4.7xlO”8exp(-0.20/kT). It was observed that Cu-doped n-type CdTe films by annealing at 400 C was changed their conductivity from n-type to p- type and also determined the decrease of resistivity up to 9 orders of material. CdTe films, which deposited on glass substrates by close-spaced sublimation technique, are observed as cubic structure and directed along (111) direction. The lattice parameters of CdTe and CdTe(Cu) films are found to be a=6.406 Â and a=6.464 Â respectively. The current- voltage characteristics, photoconductivity, optical transmission spectra of CdTe and CdTe(Cu) films were investigated. CdTe and CdTe(Cu) films' s energy band gap measured to be 1.45±0. 05 eV. The experiments from the temperature dependence of conductivity of p-type CdTe(Cu) samples, stimulated with Cu Ev+0.12 eV energy level were determined.