Klorlu katkıların CdTe filmlerinin elektrik, fotoelektrik ve optik özelliklerine etkisi
The effect of clourite dopes on the electrical, photoelektrical and optical properties of CdTe films
  1. Tez No: 154370
  2. Yazar: FATİH ONGÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYYAR CAFEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdTe filmler, CdCİ2, NaCl, difüzyon, eklemler, CdTe films, CdCİ2, NaCl, diffusion, junctions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada CdCİ2, NaCl ve oksijen difüzy onunun CdTe ince filmlerinin elektrik, optik ve fotoelektrik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca Ag/CdTe ve C/CdTe eklemlerin omik karakteristikleri araştırıldı ve karşılaştırıldı, n-tipi ve p-tipi CdTe filmleri, temiz yada SnCh ile kaplı cam üzerine yakın mesafeli süblimasyon (CSS-close space sublimation) yöntemiyle büyütüldü. Elde edilen filmlerin özdirenci 106-107 £2cm ve yasak bant aralığı Eg=1.50 eV olarak, sırasıyla iki-prob tekniğiyle ve optik soğurma spektrumlarından bulundu. p-tipi CdTe filmlerin özdirencinin, oksijen difüzyonu neticesinde keskin azalması (yaklaşık olarak 34 kat) gözlendi. Bu olay, CdTe'ün kristalik örgüsünde oksijen atomlarının, tellür boşluklarına (V+Te) oturması neticesinde akseptör merkezlerinin (V"cd) konsantrasyonunun artması ile izah edildi. Klorlu ortamda (CdCİ2 veya NaCl) tavlama neticesinde, p-tipi CdTe filminde deliklerin konsantrasyonunun artması gözlendi. CdCİ2 difüzyonunun NaCl difüzyonuna göre CdTe filmlerinde iletkenliği daha keskin arttırdığı bulundu ve meydana gelen akseptör tipli merkezlerin enerji düzeyi Ey+0.33 eV olarak ölçüldü. Ag/p-CdTe ve C/p-CdTe kontakların akım-gerilim karakteristiklerin ölçümlerinden, Ag/p-CdTe eklemlerin kontak direnci daha düşük (9 kat) olduğu gözlendi. Bu olay, gümüşün CdTe filmlerinde akseptör katkısı özelliği göstermesi ile yorumlandı. p-CdTe/n-Sn02 heteroeklemlerin elektrik ve fotoelektrik karakteristikleri incelendi. Bu eklemlerin CdCİ2 difüzyonu neticesinde güneş pili özelliklerini gösterdiği (Voc= 320 mV, Isc=16 (iA/cm2, 100 mW/cm2 ışınlama altında) tespit edildi. p-CdTe/n-Sn02 pillerin enerji bant diyagramı çizildi ve elde edilen sonuçlar çizilen bant diyagramı ile yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the diffusion of CdCk, NaCl and oxygen on electrical, optical and photoelectrical properties of CdTe thin films has been investigated. Morever, omic characteristics of the Ag/CdTe and C/CdTe junctions were examined and compared, n-type and p-type CdTe films were grown on clear glass and Sn02 coated glass substrates by close space sublimation (CSS) method. The resistivity and band gap of the films determined by two-probe technique and optic absorption spectra as p=106-107 Qcm and Eg=1.50 eV respectively. It was observed that diffusion of oxygen sharp decreased (about 34 times) the resistivity of the p-type CdTe films. This event is explained by the increasing concentration of acceptor centers (V"cd) due to substitution of oxygen atom at tellur vacancies (V+Te). Increase of hole concentration is observed in p-type CdTe films as a result of annealing in chloride environment (CdCİ2 or NaCl). CdCİ2 diffusion more sharply increased the NaCl diffusion and the energy level of occurred acceptor type centers measured as Ey+0.33 eV. From the current- voltage measurements of Ag/p-CdTe and C/p-CdTe junctions it is observed that contact resistance of Ag/p-CdTe junctions is lower (9 times). This event attributed to the acceptor doping property of Ag in CdTe films. It was found that these junctions showed solar cell properties after CdCİ2 diffusion (VOc=320 mV, Isc=16 uA/cm2 under 100 mW/cm2 illumination). Energy band diagram of p-CdTe/n- SnÛ2 cells were drawn and the results interpreted by this band diagram.