Sonsuz hacimli ekstra uzaydaki zar üzerinde kütleçekimi
Gravity on a brane in infinite volume extra space
- Tez No: 154371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zar, Dünyahacmi, Kütleçekim, Brane, Worldvolume, Gravity. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Sonsuzda düz olan, D>5 uzay zaman içine gömülmüş düz ve sıfır olmayan gerilimli bir 3-zar vardır. Zar dünya hacmi üzerinde, dört boyutlu kütleçekimi elde edilir. Ekstra uzayın değişmez hacmi sonsuzdur. Düz, sonsuz hacimli ekstra uzayda delta fonksiyonu tipindeki zar üzerinde gravitasyonun dört boyutlu rölativistik tansör teorisi elde edilebileceğini gösteririz. Aynı zamanda Ref (Dvali vd., 2000)'deki mekanizma kullanılarak, beşden büyük boyut ele alındığında, delta fonksiyonu tipi zar dünyahacmi üzerinde Einstein kütleçekiminin dört boyutlu yasası elde edilebilir. Bu bulgular, hem klasik yöntemler, hem de gravitonun tansör yapısının kullanıldığı yöntemler ele alınarak ortaya konulur. Sonsuz - hacimli ekstra düz uzayın içine gömülmüş tek bir zar üzerinde kütleçekimin dört boyutlu rölativistik teorisi elde edilir. Eğer ekstra boyutun sayısı iki veya ikiden daha büyükse, delta fonksiyonu tipindeki zar üzerindeki indirgenmiş kütleçekim dört boyutlu rölativistik tansör teorisidir. Sonsuz hacim teorileri, kozmolojik sabit ve hiyerarşi problemine yeni bir bakış açısı getirir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is a flat non-zero tension embedded in D>5 space time which is also flat at infinity. We obtain four dimensional gravity on the brane worldvolume Also, the invariant volume of the extra space is infinite. We demonstrate that a four dimensional relativistic tensor theory of gravitation can be obtained on a delta function brane in flat infinite - volume extra space. We show that by using the mechanism in Ref. (Dvali vd., 2000) one can obtain the four dimensional laws of Einstein's gravity on a delta function type brane worldvolume if D>5. Here we use either the classical methods or the methods in which we need to study the tensor structure of the graviton propagator. A relativistic 4D theory of gravitation on a singular brane which is embedded in a flat infinite - volume extra space is obtained. If the number of extra dimensions is two or bigger, then the induced gravity on a delta function type brane is a four dimensional relativistic tensor theory. The infinite volume theories give a new way of thinking about the cosmological constant and the hierarchy problem.