Makaralı oynak rulmanlarda değme analizi elastohidrodinamik yağ filminin oluşumu
Contact analyses at spherical roller bearings and forming of elastohydrodynamic lubrication film
- Tez No: 154373
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BOZACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Makaralı oynak rulman, değme mekaniği, elastohidrodinamik yağlama ıx, Spherical roller bearings, contact mechanics, elastohydrodynamic lubrication x
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmada makaralı oynak rulmanların geometrisi ve kinematiği ayrıntılı bir şekilde ele alınarak yuvarlanma elemanları ile bilezikler arasındaki bağıntılar belirtilmiş ve geometrik çizimler SolidWorks programı ile yapılmıştır. Yüksüz durumda iken makaralı oynak rulmanlarda yuvarlanma elemanının iç bilezik ve dış bilezikle teması noktasaldır. Yüklü durumda ise temas eliptiktir. Çalışma esnasında nokta ve çizgi temaslarda yüksek basınçlar söz konusu olduğu için yuvarlanma elemanlarında ve bileziklerde deformasyonlar meydana gelmektedir. Basınç yüksek olunca EHL olayı ortaya çıkar. EHL yağlama birbirlerine göre kayma ve yuvarlanma hareketi yapan nokta ya da çizgi temasında bulunan yüzeyler arasındaki yağlama olayım ifade eden bir mühendislik terimidir. Çalışmada, bu konunun duayenlerinden Grubin'in, Cameron'un, Hamrock ve Dowson'in EHL yaklaşımları derlenmiş ve sayısal bir örnekle uygulamaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the geometry, and the kinematics of the spherical roller bearings are investigated and then the relationships between the rollers and the rings are mentioned. When rollers and the rings come into contact under zero load,they touch in a point. On increasing the normal contact load from zero the shape of the finite contact zone is an ellipse. In running of the spherical roller bearings, high pressure form at the point and elliptict contact zone. That's why the bodies deform. Because of the high pressure, EHL occurs. EHL is the name given to hydrodynamic lubrication when it is applied to solid surfaces of low geometric conformity that are capable of and are subject to elastic deformation. Through this study EHL approximations of Grubin, Cameron, Hamrock and Dowson who are the most successful researchers on this subject are gathered together.