Eğik (omuzlu) bilyalı rulmanlarda değme analizi ve elastohidrodinamik yağ filminin oluşumu
Contact analyses at angular contact ball bearings and forming of elastohydrodynamic lubrication film
  1. Tez No: 154374
  2. Yazar: İLKNUR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BOZACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eğik (omuzlu) bilyalı rulman, değme mekaniği, elastohidrodinamik yağlama ıx, Angular contact ball bearings, contact mechanics, elastohydrodynanıic lubrication
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Bu çalışmada eğik (omuzlu) bilyalı rulmanların geometrisi ve kinematiği ayrıntılı bir şekilde ele alınarak yuvarlanma elemanları ile bilezikler arasındaki bağıntılar belirtilmiş ve geometrik çizimler SolidWorks programı ile yapılmıştır. Yüksüz durumda iken eğik (omuzlu) bilyalı rulmanlarda yuvarlanma elemanının iç bilezik ve dış bilezikle teması noktasaldır. Yüklü durumda ise temas eliptiktir.Çalışma esnasında nokta ve çizgi temaslarda yüksek basınçlar söz konusu olduğu için yuvarlanma elemanlarında ve bileziklerde deformasyonlar meydana gelmektedir. Basınç yüksek olunca EHL olayı ortaya çıkar. EHL yağlama birbirlerine göre kayma ve yuvarlanma hareketi yapan nokta ya da çizgi temasında bulunan yüzeyler arasındaki yağlama olayını ifade eden bir mühendislik terimidir. Çalışmada, bu konunun duayenlerinden Grubin'in, Cameron'un, Hamrock ve Dowson'ın EHL yaklaşımları derlenmiş ve sayısal bir örnekle uygulamaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
10 ABSTRACT in this study the geometry, and the kinematics of the angular contact ball bearings are investigated and then the relationships between the rollers and the rings are mentioned.When rollers and the rings come into contact under zero load,they touch in a point. On increasing the normal contact load from zero the shape of the fînite contact zone is an ellipse.In running of the angular contact ball bearings, high pressure form at the point and elliptict contact zone.That's why the bodies deform.Becau.se of the high pressure, EHL occurs.EHL is the name given to hydrodynamic lubrication when it is applied to solid surfaces of low geometric conformity that are capable of and are subject to elastic deformation. Through this study EHL approximations of Grubin, Cameron, Hamrock and Dowson who are the most successful researchers on this subject are gathered together.