Yangın söndürme tesisatlarının standardizasyonu ve deprem koşullarına uyarlanması
Standardization and earthquake protection of fire extinguishing systems
  1. Tez No: 154372
  2. Yazar: ONUR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA BOZACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın korunum sistemleri, sprinkler sistemleri, deprem riskleri, deprem askılaması IX, Fire protection systems, sprinkler systems, sway bracing, earthquake protection
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Ülkemizde mevcut deprem riskleri nedeniyle yapılarda kullanılan sprinkler sistemlerinin deprem sonrası çalışır durumda kalması oldukça önemlidir. Hazırlanan bu çalışmada ilk olarak, yangın korunum sistemleri ile ilgili tasarım standartları ve standart sağlayıcı kurumlar hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise yangın korunum sistemlerinin depremin etkilerinden korunması için almması gereken temel önlemler belirtilmiştir. Bunlara ek olarak deprem askılamasına örnek teşkil edebilecek bir uygulama yapılmıştır. Sprinkler sistemi dizaynında ise boru çapları ve gerekli su ihtiyacının belirlenmesi için OmniCADD hidrolik hesap programı kullanılarak sistem modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is important to maintain sprinkler systems in service for fire protection after an earthquake because of the earthquake danger in our country. Firstly in this study information to standarts and standart associations are given. After this, the rules of earthquake protection to avoid from possible damage on fire protection systems are explained. According to the rules earthquake related strains were calculated as an example for sway bracing. OmniCADD hydraulic calculation software was used to determine the diameters of sprinkler piping and flow requirements.