Antalya yöresinde bulunan otellerin etkinliğinin analitik hiyerarşi prosesi ve veri zarflama analizi teknikleri kullanılarak ölçümü
Efficiency measurement of Antalya region hotels using analytical hierarchy process and data envelopment analysis
  1. Tez No: 154379
  2. Yazar: SELİN SONER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMİH ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, etkinlik ölçümü, Antalya Yöresi otelleri. x, Data Envelopment Analysis, Analytical Hieararchy Process, efficiency measurement, Antalya region hotels. xi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Veri Zarflama Analizi(VZA), doğrusal programlamaya dayalı parametresiz bir teknik olup, organizasyonel birimlerin göreli etkinliğini ölçmekte kullanılmaktadır. Diğer tekniklere göre üstünlüğü, tek bir boyuta indirgenemeyen birden çok girdi ve birden çok çıktının olduğu durumlarda uygulanabilmesidir. Bu gibi durumlara örnek olarak okul ve hastaneler gibi çeşitli yerleri örnek olarak verebiliriz. Yüksek seviyedeki rekabetçi ortamda uzun zamandan beri fark edilmiştir ki bir otel için pazar stratejisini formüle ederken göz önünde bulundurması gereken önemli noktalar, servis kalitesini arttırıp kolektif operasyonlarının etkinliğini arttırmaktır. Rekabet stratejileri formüle ederken kişiler; diğer organizasyonların avantajlarını ve dezavantajlarını anlarken, diğer organizasyonlara göre göreli performansları belirlemelidir. Konaklama sektöründe pazar payını arttırma, karı maksimumlaştırma ve kaynak tahsisi gibi konuların gelişimine odaklanıldığından beri yöneticiler operasyonel etkinliğin arttırılmasının yollarını aramaktadırlar. Otel işletmelerinin girdi ve çıktıları ölçüldükten sonra, bu verilere dayanarak onların göreceli etkinliklerini saptarken kullanılan tekniklerin bazı yetersizlikleri, bu açıdan sık kullanılmayan“Veri Zarflama Analizi”ile ortadan kaldırılabilir. Doğrusal programlama tabanlı Veri Zarflama Analizi otelleri etkin ve etkin olmayan olarak belirler ve etkinliklerine göre sıralar. Sonuç olarak etkin olmayan oteller, etkin olan diğer oteller referans alınarak etkin hale getirilmeye çalışılır. Veri Zarflama Analizi kullanılmadan önce ilk eleme için Analitik Hiyerarşi Prosesi kullanılmıştır. Metot; homojen bir müşteri yapısı gösteren Antalya'nın 5 yıldızı otellerinin örnekleminde uygulanmıştır. Bu çalışmada oluşturulan doğrusal programlar, Lingo yazılımı ile çözülmüştür. Sonuçlar, hem metot uygulamasının başarısını incelemek hem de Antalya yöresindeki otellere ait somut bulguları tartışmak suretiyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Data Envelopment Analysis(DEA) is a linear programming based nonparametric technique for measuring the relative performance of organizational units, where the presence of multiple inputs and outputs makes comparison difficult. It is especially useful in environments where inputs and outputs can not easily be reduced to single monetary terms; such as hospitals and schools etc. In the face of a highly competitive environment, it has long been considered important for a hotel to formulate a marketing competition strategy, strengthen corporate operations and upgrade quality of service. In formulating competition strategies, one must first measure the comparative performance of the entire industry, before one may understand one's advantages and disadvantages. As hospitality businesses have focused on improving resource allocation, market penetration, and profit maximization, managers have sought ways to achieve maximum operational efficiency. Certain deficiencies of the techniques that are used in order to specify the relative efficiencies of hotels by reevaluating the data gained from input and output indicators can be prevented, if“data envelopment analysis”will instead be employed. Using linear programming based techniques, DEA separates the hotels into efficient and inefficient ones and cardinally ranks the latter. In addition the inefficient hotels are assigned referents to be emulated. Before Data Envelopment Analysis is used Analytical Hierarchy Process is used for first elimination. The method was applied to a sample of Antalya's 5 star hotels, which indicate a rather homogeneous customer structure. In this study; the LP formulations have been generated and solved by Lingo software package.the results were evaluated by examining the performance of the method, as well as discussing the findings concerning the Antalya hotels.