Ekolojik tasarım ve Türkiye'deki ekolojik tasarım ve uygulama örneklerinin incelenmesi
Principles of ecological design and a survey of ecological designs and applied projects in Turkey
- Tez No: 154387
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDA TÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre, ekoloji, mimarlık, ekolojik mimarlık, yenilenebilir enerji kaynaklan, Environment, ecology, architecture, ecological architecture, renewable energy sources
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Çevre kirliliği ve ekolojik sorunların katlanarak büyümeye devam ettiği 20. yy.da insanoğlunun faaliyet gösterdiği bütün alanların olduğu gibi mimarlık faaliyetlerinin de bu kirlenmeye etkileri bulunmaktadır. İnsanlara yaşam alanları ve yaşam biçimleri tasarlayan, öneren mimarlar bir anlamda da yeryüzünü inşa ederler. Bu nedenle süregelen bu yok oluşu durdurup tersine çevirme işinde de en büyük rol mimarlık mesleğinindir. Bu çalışmada, çevre sorunlarının nedenlerinin tespitinden sonra ekolojik tasarım kriterleri verilerek Türkiye'deki ekolojik mimarlık örnekleri incelenmektedir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı belirlenmektedir. İkinci bölümde, konu alam tanıtılarak kirliliğin nedenleri ve mimarlık faaliyetlerinin rolü ortaya konmaktadır. Çevre sorunlarını gündeme taşıyan önemli olaylar ve uluslararası çabalarla sorunların önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde, ekolojik tasarım kriterleri altı ana başlık altında incelenmektedir; yer seçimi, bina formu ve kabuğu, mekan organizasyonu, malzeme seçimi, yenilenebilir, temiz enerji kullanımı, su kazanımı ve kullanımı. Dünyada kabul görmüş geleneksel ve modern yöntemler detaylandılarak anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde anlatılan kriterler kapsamında;Türkiye'den projeler ile karşılaştırma yapılabilmesi için yurtdışından iki örnek proje incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Environmental pollution and ecological problems had a massive increase in 20 century. Architecture like any other activities involving human beings, maintains this destruction. Architects who design habitations and propose life styles to human beings, in a way re constructs the earth surface. Therefore they have to play a major role to stop and reverse the catastrophe. In this thesis, firstly ecological problems and the reasons which cause this problems has been determined. In addition the criteria's of ecological architecture have been identified and the existing ecological architectural examples in Turkey have been evaluated. In the first chapter goals and extent of this study has been determined. Area of the study has been introduced in the second chapter. In addition the aspects that cause pollution and the affects of architectural works have been determined. Further more events which put the problems in to the agenda, international strive and the importance of ecological problems has been emphasized. Ecological design criteria are determined in the third chapter. These criteria are; location, form and the shell of the building, organization on the space, material selection, usage of renewal and unpolluted energy sources, water gain and usage. Traditional and modern worldwide approved techniques have been described in detail. In the forth chapter, examples from Turkey have been evaluated in detail according to the criteria which were mentioned in the third chapter. Two examples from abroad were selected for a comparative study.