Engellilerin toplum içinde daha iyi yaşam sürebilmeleri için önerilen örnek projeler
Project examples offered for providing a better life for disableds
  1. Tez No: 154386
  2. Yazar: GÜLFEM AKTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Disabled, A New Social Living Center Model for Disableds DC
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türkiye engelliler için yaşam olanaklarının sınırlı olduğu bir ülkedir. Engellilik; temelinde aşılması gereken beyinlerdeki yanlış olguların hepsidir. Engelliler toplumlarda sadece kendi fiziksel, zihinsel, psikolojik ve duyusal engellerle değil aynı zamanda mekansal zorluklar ve de insanların onlar için düşündükleri önyargıların hepsi ile yaşamayı öğrenmek durumundadırlar. Bu nedenle Türkiye gibi ülkelerde TTR yaklaşımının hedeflediği“toplum içinde rehabilitasyon”, sorunun çözümünde önemli bir adım anlamına gelecektir. Bu tezin de amacı; Türkiye'de engellilerin gereksinim duydukları çevrenin oluşturulması anlamında yeni bir sosyal model incelemektir. Kurulacak bu topluluk birey olarak yaşayacak engellilerin yam sıra, engelli üyeleri olan aileleri de içerecektir. Tezde; hep birlikte yaşayabilecekleri, toplumdan soyutlanmadan hem de birbirleriyle etkileşim halinde olabilecekleri, bir sosyal yaşam merkezi modeli incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Engelli, Engelli için Yeni Bir Sosyal Yaşam Merkezi Modeli VIII
Özet (Çeviri)
Turkey is a country where the living opportunities are limited. Being disabled; is the sum of the wrong believes in our brains which should be changed. Disableds have to learn living not only with their own physical, mental, psycological and emotional difficulties, but also with the environment which is not designed for them and the prejudice that people have about them. Because of this the 'rehabilitation in society' which is targeted by TTR thought, means a very important step through the solution of the problem in the countries like Turkey. The aim of this thesis is examining a new social model in the means of creating an environment that disableds need in Turkey. This group will include not only the disabled people but also the families which have disabled members. In the thesis; a social living center model, in which all of them can live together and be in interaction without being isolated from community, was examined.