Tasarım girdisi olarak algılama: Lobi mekanının algılanmasında kullanıcı kültürünün etkisi
Perception as input design: The affect of users' culture on the perception of lobby space
- Tez No: 154393
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevresel psikoloji, çevresel davranış, mekan, algılama, kültür, turizm, lobi mekanı, Environmental psychology, environmental behaviour, space, perception, culture, tourism, lobby space. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Turizm yapılanımı tasarımında kullanıcıların kültürel farklılığının önemi yadsınamaz. Bu bağlamda, gerçekleştirilen çalışmada, genelde mekanın algılanması, özelde ise lobi mekanının algılanmasına etki eden faktörler irdelenmiş, kültür kavramı ile ilişki kurulmuştur. Konuyla ilgili literatür ve internet taraması yapılmış, bir anket çalışması gerçekleştirilerek sonuçlan sunulmuştur. Birinci bölüm, giriş bölümüdür. ikinci bölümde, insan-çevre-davranış-kültür ilişkileri tartışılmıştır. İnsanın çevresiyle kurduğu ilişkide gerçekleşen psikolojik süreçler ele alınmıştır. Çevresel biliş ve algılama konularının, insanın çevresini nasıl algıladığını, kurguladığım ve tanıdığını irdelediği; sosyal bir canlı olan insanın, diğer kişilerle olan ilişkilerini davranış düzenleme mekanizmaları sayesinde organize ettiği vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde, algılama ve mekanın algılanması incelenmiştir. İlk olarak, mekan kavramı, mekan bileşenleri ve kurulum şekilleri anlatıldıktan sonra algılamanın tanımı yapılmış, algılama süreci ve teorilerine değinilmiştir. Bu bölüm, mekana etki eden nesnel özellikler yanında, kişinin iç ve dış ortamdan aldığı etkileri vurgulamaktadır. Son olarak da, mekanın algılanmasında, duyusal boyutlar -görme, işitme, dokunma, vb.- ele alınmıştır. Dördüncü bölümde tartışılan lobi mekanının tasarım özellilerinin algılanmasında kullanıcı kültürünün etkisi, bu tezin gerçekleştirilme amaçlarının başında gelmektedir. Bu konuyla bağlantılı olarak, turizm çevreleri ve mekanları ile kullanıcı arasındaki etkileşimin psikolojik yönleri tartışılmıştır. Son bölümde, lobi mekanının algılanmasında kültürel yönle ilişkili olarak gerçekleştirilen anket çalışması sunulmaktadır. Anket çalışmasının sonuçlarına göre, mekanın algılanmasında kültürler arasında hem benzerlikler, hem de farklılıklar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Space perception has an important influence on designing of tourism spaces. In this context, space perception in general and culture as one of the factors affecting the perception of lobby spaces in specific are examined in this thesis. Literatural resources and the resources on internet related to the subject are sought, a questionnaire and its results are presented. The first part is the introduction part. In the second part, the relation among people, environment, behaviour and culture is mentioned. People profit from some psychological processes to survive in environments, learn to understand, build and know their environments through environmental cognition and perception, and regulate their relations with others via behaviour-regulation mechanisms. In the third part, perception and space perception are studied. First, the concept of space, spatial components are described. Next, perception is defined. Then, the process and theories of perception are explained. This part highlights the effects a person receives from interior and exterior world apart from the ones from the object. The influence of users' culture on perception of the features of lobby spaces examined in the fourth part is the aim of this thesis. Related to this, the psychological aspects of the interaction between tourism environments and users are the subjects of this part. In the last part, the questionnaire relating to the cultural aspect of perception of lobby spaces is presented. According to the results, there are both differences and similarities between cultures in space perception.