Katı fosil yakıtlarda mineral gidermenin yanma üzerine etkisi
The effect of demineralization on the kinetics of combustion of fossil fuels
  1. Tez No: 154410
  2. Yazar: SERDAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAİT KIZGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Demineralization, TGA, Activation energy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KATI FOSİL YAKITLARDA MİNERAL GİDERMENİN YANMA ÜZERİNE ETKİSİ Serdar YILMAZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sait KIZGUT Mayıs 2004, 105 sayfa. Kömürün ısı artışına bağlı olarak davranışı ve bu davranış üzerinde mineral madde miktarının etkisi kömür kullanımı açısından önemlidir. Bu araştırmada Zonguldak Taşkömürü Havzası'mn değişik bölgelerinden alınan 7 ayrı numune ve Ereğli Demir-Çelik Fabrikalan'mn kullandığı 5 farklı ithal kömür örneği üzerinde mineral giderme ve yanma karakteristMerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kömür örneklerine 1,50 gr/cm3 yoğunluklu Ca(N03)2 çözeltisi ile fiziksel mineral giderme işlemi uygulanmıştır. Bunu takiben önce 3,5 M HF, ardından 3 M HNO3 kullanılarak kimyasal mineral giderme işlemleri yapılmıştır. Alman nihai ürünlerin TGA cihazında kinetik ve reaktivite programlan kullanılarak örneklerin TG ve DTG eğrileri oluşturularak yanma karakteristikleri belirlenmiş ayrıca 111ÖZET (devam ediyor) örneklerin aktivasyon enerjileri (Ea) hesaplanmıştır. Fiziksel mineral giderme uygulanmış örnekler ile, kimyasal mineral giderme uygulanmış örneklerin kinetik programda oluşturulan TG ve DTG eğrileri incelendiğinde, kimyasal mineral giderme uygulanmış örneklerin aktivasyon enerjilerinde artış olduğu ve bu artışın büyük bir ihtimalle HNO3 ile işlemin yarattığı oksijen bağlanmasına dayalı olabileceği belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Mineral giderme, TGA,TG, DTG, Aktivasyon enerjisi Bilim kodu : 607.02.07 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE EFFECT OF DEMTNERALIZATION ON THE KINETICS OF COMBUSTION OF FOSSIL FUELS Serdar YILMAZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sait KIZGUT May 2004, 105 pages. The behaviour of coal depending on the heat increase of coal and the effect of mineral content are important in the aspect of the usage of coal. In this study, demineralization and determination of combustion characteristics have been performed on 7 different coal sample taken from different regions of Zonguldak Coal Basin and on 5 different import coal samples. Physical demineralization have been applied to the coal samples by Ca(N03)2 having a density of 1,50 g/cm3. Then using 3,5 M HF and 3 M HNO3 chemical demineralization has been applied to the samples. TG and DTG curves of final products have been produced by using kinetic and reactivity program of TGA and combustion characteristics of the samples have been determined, activation energy (Ea) has also been calculated. When TG and DTG curves of both the physicallly demineralized samples and chemically demineralized samples areABSTRACT (continued) examined, it can be concluded that there is an increase in the activation energies of chemically mineralized samples. The reason for this increase in activation energy is probably resulted from the oxygen adsorption caused by HNO3 demineralization.