Sac metal kalıpçılığında baskı sayısının kesme, bükme ve derin çekmeye etkisi
Influence stroke number on piercing, bending and deep drawing in sheet metal dies
- Tez No: 154409
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KERİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Piercing, punching, bending, deep drawing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Delme, kesme, bükme ardışık kalıplarında iki farklı kalınlıktaki fosforlu bronz (CUSn9) malzemeden üretilen 2 ayrı ürünün ilk, orta ve son baskılan üzerinde meydana gelen yüzey deformasyon genişlikleri farkı ile ürün üzerinde geometrik şekillere göre farklı deformasyon genişlikleri tespit edilmiş olup, bu farklılıklar zımbalar, kalıplar ve üretim sayısı göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Derin çekme işlemlerinde iki farklı malzemenin ilk, ikinci ve üçüncü çekme işlemi yapılmış, çekme safhaları arsında malzeme yüzeyinde meydana gelen çizik, pürüzlülük, kulaklarıma ve kesitte oluşan değişimlerin arttığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler : Kesme, delme, bükme, derin çekme.
Özet (Çeviri)
Surface deformation width difference and different deformation width depending on the product's geometric shape of two different phosphorus bronze (CuSn9) materials with the thickness of 0.40 mm and 0.20 mm after progressive punching, piercing and bending die processes. These differences were discussed by taking into consideration the punches, dies and number of production. In deep drawing operation, first, second and third drawing operations were performed on the two different materials. Grooves, roughness, wrinkles and changes in the cross section were found increase between the drawing stages.