Üç, iki ve bir boyutlu elektronik sistemlerin kollektif uyarım spektrumlarının karşılaştırılması
Comparison of the spectra of three, two and one dimensional electronic systems
- Tez No: 154420
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YÜKSEL AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kollektif uyarımlar, tek-parçacık uyarımları, dispersiyon bağıntısı, plazmonlar, dielektrik fonksiyonu, Collective excitations, single-particle excitations, dispersion relation, plasmons, dielectric function
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ÜÇ, İKİ VE BİR BOYUTLU ELEKTRONİK SİSTEMLERİN KOLLEKTİF UYARIM SPEKTRUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Nurgül AKINCI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Yüksel AYAZ Ağustos 2004, 56 sayfa. Üç, iki ve bir boyutlu elektronik sistemlerin kollektif uyarım spektrumları en alt-bandın dolu olduğu varsayımı altında rasgele-faz-yaklaşımı çerçevesinde teorik olarak incelenmiştir. Küçük dalga vektörü limitinde, üç boyutlu (3D) elektronik sistemin dispersiyon eğrisi belli bir sabit değerden (3D klasik plazma frekansı) başlamaktadır ve 3D dalga vektörüne göre ikinci mertebeden değişim göstermektedir. İki boyutlu (2D) elektronik sistemlerin plazma frekansı sıfırdan başlamakta ve 2D dalga vektörünün kareköküyle değişmektedir. Bir boyutlu (İD) elektronik sistemler durumunda plazma frekansı sıfırdan başlar ve İD dalga vektörü ile logaritmik olarak değişir. İD plazmonların sönüme uğramamalarından dolayı yaşam süreleri 3D ve 2D plazmonların yaşam sürelerinden daha uzundur. Bu özellik, elektron transport etkileri açısından, İD elektronik sistemleri 3D ve 2D elektronik sistemlere göre daha önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis COMPARISON OF THE COLLECTIVE EXCITATION SPECTRA OF THREE, TWO AND ONE DIMENSIONAL ELECTRONIC SYSTEMS Nurgül AKINCI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Yüksel AYAZ August 2004, 56 pages. Collective excitation spectra of three, two, and one dimensional electronic systems are analyzed theoretically within the framework of the random-phase-approximation under the assumption of the lowest subband population. In the low wavevector limit, the dispersion curve of three dimensional (3D) electronic systems starts from a constant value (3D classical plasma frequency) and changes quadratically with the 3D wavevector. Plasma frequency of two dimensional (2D) electronic systems starts from zero and changes with the square-root of the 2D wavevector. Plasma frequency for one dimensional (ID) electronic systems starts from zero and changes logarithmically with the ID wavevector. Since ID plasmons are undamped, their life time is longer than those of 3D and 2D plasmons. Due to this property, ID electronic systems are more important on electron transport effects than 3D and 2D electronic systems.