Kullanılmış motor (karter) yağlarının geri kazanımı ve ekonomik yönden değerlendirilmesi
- Tez No: 154442
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kullanılmış yağ, atık yağ, geri kazanım, ekonomik yönden değerlendirme, ekonomik analiz xı, waste oil, waste lube oil, rerefining, economic evaluation xu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Bu tezin amacı; kullanılmış motor yağlarının geri kazanılabilirliği ve geri kazanım yöntemlerinin ekonomikliğinin incelenmesidir. Bu amaçla öncelikle yağlar, yağ tipleri, baz yağlar, motor yağları ve sınıfları incelenmiştir. Sonrasında ise kullanılmış yağın nasıl oluştuğu; yağın nasıl eskidiği araştırılmıştır. Geri kazanımın yapılabilmesi için, geri kazanım yapılması planlanan bölge yeterli miktarda kullanılmış yağ oluşması gerekmektedir. Bu sebeple önce Avrupa'da ve dünyada tüketilen yağın ne kadarının kullanılmış yağa dönüştüğü saptanmıştır. Daha sonra ise Türkiye'de tüketilen yağ miktarı ve oluşacak kullanılmış yağ miktarı saptanmıştır. Buna ek olarak bu konudaki yasal yönetmelikler de incelenmiştir. Kullanılmış yağ oluşumu ve ne büyüklükte bir kaynak olduğu anlaşıldıktan sonra, kullanılmış yağ geri kazanım sistemleri; verimleri, ürün kaliteleri dikkate alınarak araştırılması amaçlanmıştır. Güncel uygulamalar olarak Interline, CEP, Viscolube şirketleri tarafından geliştirilen sistemler ile Asi-Kil sistemi seçilmiştir. Daha sonrasında ise Türkiye'de oluşacak kullanılmış motor yağı rezervi göz önüne alınarak bir tesis kapasitesinin belirlenmesi ve sistemlerinin ekonomikliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research work, the aim is to evaluate recycling of waste crankcase oils and the economics of the recycling technologies. Therefore, first of all oil, oil types, base oils, motor oils ve motor oil spesifications are studied. There should be enough amount of waste oil available, at the region where the recycling operations are planned to be carried out. In this scope, waste oil generated in Europe and world, and how much of this amount turned into waste oil is determined. After that, waste oil consumed in Turkey and how much waste oil formed is determined. In addition to this regulations on this subject are investigated. After the amount of waste oil formed is determined, waste oil rerefining systems are evaluated according to their product qualities and efficiencies. Acid-Clay system and the systems of Interline, CEP and Viscolube are chosen as present applications. Afterwards, by taking waste oil reserves into account, determining a waste oil rerefining plant capacity and evaluation of rerefining system are aimed.