GPS ile uzun bazların değerlendirilmesinde ölçüm süresinin baz çözüm duyarlılığı üzerine etkisi
Effect of observation window on the precision of baseline solution when processing long baselines using GPS
  1. Tez No: 154441
  2. Yazar: ERKAN ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: DOP koşullan, GPS, konum duyarlığı, başlangıç faz belirsizliği, ölçü süresi. xı, DOP conditions, GPS, point positioning precision, integer ambiguity, observation window. Xll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET GPS'in haritacılık sektörü içerisine girmesiyle noktaların konum duyarlığı konusunda pek çok çalışmalar yapılmıştır. Biz harita mühendisleri için nokta konum duyarlığının mm düzeyinde belirlenmesi önemlidir. Nokta konum belirlemede, böylesi yüksek bir duyarlık elde etmek için gözlemler yapılırken ölçü süresi de önemli bir yer teşkil etmektedir. Kısa bazlarda GPS ile konum belirleme çalışmaları yapılırken alıcının nokta üzerinde birkaç saat kalmasıyla istenilen hassasiyette çözüme ulaşılması mümkündür. Daha uzun bazlarda ise bu durum farklıdır. Gözlem çalışmalarında uygun DOP koşullarının gerçekleşmesi ve sinyali etkileyen faktörlerin minimuma indirilmesiyle noktanın konum duyarlığı artmaktadır. Bu bakımdan, yapılan çalışmada 500 km ve daha uzun bazlarda yapılan GPS gözlemlerinde nokta üzerinde minimum kaç saat gözlem yapılmalı ki noktanın konum duyarlığı yeterli hassasiyetle elde edilebilsin konusu araştırılmıştır. Ölçüm süresi düşük tutulduğunda, GPS gözlemlerinin değerlendirme aşamasında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de Başlangıç Faz Belirsizliğinin yeterli doğrulukta çözülememesidir. Bu belirsizliğin ölçüleri ne kadar etkilediği, bunu gidermek için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğine dair açıklamalar bu çalışmada yer almaktadır. Bernese yazılımıyla yapılan değerlendirmede 300 km aralıklarla seçilen 8 nokta arasında yapılan gözlemlerde elde edilen bulgulara göre 500-800 km arasındaki bazların i 1 cm duyarlıkta belirlenebilmesi için 24 saat yerine 4-12 saatlik ölçüm yapmak yeterli olmaktadır. 800-2500 km arasındaki bazların belirlenmesinde kısa ölçü kullanıldığında baz çözüm duyarlığı 4 cm'ye kadar düşmektedir. Yapılan deneylerde baz çözüm duyarlığım en çok etkileyen faktörün kötü uydu-alıcı geometrisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As the GPS came into the surveying engineering, a lot of studies have been done in the fields of the precision of point positioning. It is really important for us, Surveying engineers, to determine the precision of point location in the level of mm. Technically, the observation window (or data span) plays an important role to determine the point position sufficiently well. While, over short baselines, as one tries to determine the point location, it is possible to reach the desired precision by making the receiver stay on the point for few hours. The precision of a point can be increased by lowering the factor that affects the signal and fulfilling the suitable DOP conditions during the GPS observations. In this case, for the recent researches indicate that through GPS observations which have been made for 500 km or longer,“minimum how many hours can be made over the points to gain sufficient precision of the precision of point location”subject has been researched. When short data spans are used, one of the most important problems that has been encountered in the evaluating phase of the GPS observations is, the integer ambiguity can not be solved in sufficient accuarcy. In this thesis, every explanation takes place about how much this ambiguity affect the measurements and what kind of studies can be done to improve it. Through the evaluating phase of Bernese baseline processing, according to the results that has been made among 8 points which has been selected in 300 km. spaces, reveals that, instead of making 24 hours measurement, 4-12 hours measurement is good enough to determine ±1 cm precision between the baselines of 500-800 km. The precision of baseline solution decreases down to 4 cm when the short measurement period is used in between 800-1200 km baselines. The most important factor that affects the precision of baseline solution in trial runs is the satellite-receiver geometry.