CAD ortamında televizyon kabinlerinin modellenmesi ve tasarım kriterlerinin incelenmesi
Modelling of television cabinets by CAD and analysis of design criteria
  1. Tez No: 154446
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli ürün tasannu, televizyon kabin tasarımı, televizyon tasarım prensipleri. xiii, Computer aided product design, Television cabinet design, Television design principles. XIV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Bilgisayar destekli ürün tasarımı, günümüzde imalat ve işleme teknolojilerinin hızlı gelişimiyle birlikte önem kazanmıştır. Teknolojide meydana gelen hızlı ve önemli gelişmeler üretim sektörünü daha hızlı hareket etmeye zorlamakta, kısa zamanda yeni ve daha kaliteli ürünlerin piyasaya sunulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada, televizyon kabinlerinin imali için gerekli tasarım çalışmasının yapılabilmesi için bilinmesi gereken konular anlatılmıştır. Ürünü tasarlayacak mühendisin bilmesi gereken genel konular ve ürün tasarımıyla ilgili prensipler açıklanmıştır. Televizyon kabin tasarımı yapabilmek için öncelikle bilinmesi gereken konu ürünü oluşturacak parçaların tanınmasıdır. Tasarımcı yapacağı ürünü ve ürünü oluşturan parçalan iyi tanımalı, imalat aşamasında hangi parçada hangi malzemelerin kullanacağım önceden belirlemelidir. Televizyon kabini ve bu kabinle birlikte tasarımı yapılan diğer parçaların imalinde plastik malzemeler kullanılmaktadır. Televizyonu oluşturan parçalar tanıtılarak tasarımcının bilmesi gereken malzemeler ve özellikleri hakkında gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Ürün tasannu yapılırken tasarımcının faydalanacağı televizyon tasarım prensipleri açıklanmış, dikkat edilmesi gereken önemli noktalar belirtilmiştir. Son bölümde Urographies programı kullanılarak televizyon kabin taşanını gerçekleştirilmiştir. Örnek uygulamaya ait teknik resim ve montaj resimleri oluşturularak tasarım çalışması tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Computer aided product design gained importance as manufacturing technologies and manufacturing processes technologies rapidly progressed. Quick and important changes in technology urged manufacturing sector to move rapidly, to introduce new products in short durations with increased quality. In this study, main topics on design process for the production of television cabinets is discussed. General topics and main principles which have to be known by the design engineer are detailed. First issue for the design of a television cabinet is the identification of assembled parts. The designer should know the product and the sub - parts of the product well, should determine the raw material beforehand. In television cabinets and other designed parts plastic is used. In this study, the parts used for television production are described and their characteristics are discussed, neccessary information is given for the design process. Design principles of television design is explained, important features to be paid attention are pointed out. In the last chapter, a sample product design is shown, using program Unigraphics. Technical drawings and assembly drawing are also given for the sample so that design process is completed.