Sesquilineer formlar ve bazı uygulamaları
Sesquilinear forms and its some applications
  1. Tez No: 154447
  2. Yazar: ERGÜN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sesquilineer ve kuadratik formlar, kapalı ve kapanabilir formlar, Friedrichs genişletmesi, Sesquilinear and quadratic forms, closed and closable forms, Friedrichs extension. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yan sınırlı simetrik operatörün kendine eş genişletilmesi ilk olarak bu operatörün sesquilineer formu ile bağlantısına dayalı olarak elde edilmiştir. Bu tür kendine eş operatörün genişletilmesi Friedrichs Genişletmesi olarak anılır. Friedrichs Genişletmeleri eliptik denklemler teorisinde çok sayıda uygulamalara sahiptir. Sonradan bu teori farklı sesquilineer formlar için genişletilmiş ve operatörlerle ilişkileri gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında sesquilineer formların özellikleri incelenmiş ve diferansiyel denklemler teorisinin uygulama esasına bağlı olarak bir örnek çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The first investigation of the selfadjoint extension of a semibounded symmetric operator was obtained by the sesquilinear form of this operator. The extension of this operator is known Friedrichs Extension. Friedrichs Extensions have lots of applications in the eliptic equations theory. Afterwards, this theory was generalized to different sesquilinear forms and showed relations with the operators. In this survey, we investigate the sesquilinear forms and solve an example which depends on applications of the differential equations theory.