Çeliklerin gaz ergitme ve plazma ile kesilmesinde kesme kalitesini etkileyen parametrelerin incelenmesi
Examination of parameters which effect cutting quality of steels that are cut by oxygen and plasma
- Tez No: 154450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termik kesme, oksi-yanıcı gaz alevi, plazma arkı, yüzey kalitesi, kesme hataları. xın, Thermal cutting, oxygen flame, plasma arc, surface quality, cutting failures. xiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Bu çalışmada; gaz ergitme ve plazma ile kesme yöntemleri açıklanmış, kesme hatalarıyla kesme yüzeyi kalitesini tanımlayan DİN ve TS standartlarına yer verilerek, işlem parametreleri ile ortaya çıkabilecek kesme hatalarının, yüzey kalitesine olan etkileri farklı kalınlıklardaki değişik malzemelerden hazırlanmış parçalarda deneysel olarak gösterilmiş ve daha sonra da örnek deney parçalarının kesit yüzeylerinin fotoğrafı çekilerek mcelenmiştir. Kesme yüzeyi kalitesini etkileyen parametreler aşağıda verilmektedir; İşletme gazı: Basınç, debi, sıcaklık, tür, safiyet, karışım oram, akış özellikleri. Kesme memesi: Konstrüksiyon, yaş, durum, sacdan uzaklık, kesme açısı. Makine: Konstrüksiyon, yaş, ilerleme hızı, güç, akım şiddeti. Malzeme: Kimyasal bileşim, kalınlık, sıcaklık. Uygulamada sadece oksijenle kesme olarak da adlandırılan ilk yöntemde, kesilecek olan malzeme önce yerel olarak, tutuşma sıcaklığına kadar tavlanmakta ve tavlı halde bulunan bölgeye basınçlı oksijen gönderilip malzeme oksitlenerek kesilmektedir. Bu tekniğin daha çok alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklere uygulanmasının nedeni, demirin oksijen ile olan kuvvetli egzotermik reaksiyonuna dayanmaktadır, ancak çelikte ki alaşım oram arttıkça kesme işlemi zorlaşmaktadır. Plazma ile kesmede, işlem gazı elektrik arkıyla iyonize olmaktadır. Parça ile elektrod arasında oluşan plazmanın enerji yoğunluğu arkın sıkıştınlmasıyla arttırılmıştır. Arkın parçayı temas noktasından ergitmesiyle kesme işlemi gerçekleşmektedir. İlk yönteme göre çok daha yüksek kesme hızlarına ulaşılmakta, ancak sadece dış enerji sevk edilmesi suretiyle kesim yapıldığından dolayı kesme ağzı konik şekil almaktadır. Kesme yöntemi seçilirken, malzemeye uygulanabilirliği, toplam maliyet, işlem süresi, hedeflenen kesme yüzeyi kalitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuçta, her iki ısıl kesme yönteminde işlem parametrelerinin kesme yüzeyi kalitesine olan etkileri ifade edilerek, uygulayıcıya kesme yöntemi ve değişkenlerinin seçiminde yol gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research work, oxygen and plasma cutting methods have been explained. DIN and TS standards which define cutting failures and quality of cutting surface are given. Effects of cutting parameters and cutting failures to the surface quality have been shown by experimental results with the different materials in different thickness, section surface of the samples have been photographed and examined. Parameters that affect cutting quality Working gas: Pressure, flow, heat, type, purity, mixing ratio, flow specifications. Nozzle: Construction, age, situation, distance from sheet, cutting angle. Machine: Construction, age, situation, cutting feed rate, power, cutting current. Material: Chemical composition, thickness, heat. In applications, in the first method which is called oxygen cutting, cutting material is heated locally until the burning temperature and then pressured oxygen have transmitted this area, material is oxidized and cut. This method is usually used for non-alloyed or low alloyed steels because of exothermic reaction of the Fe with oxygen. In Plasma cutting method, all the metals including alloyed and non-alloyed can be cut. Higher cutting speed than the first method can be procured. Although cutting surface quality is enough, cutting surface perpendicularity is lower than oxygen cutting method because of the supplying only external energy for cutting. As a result, operation cost and effect of operation parameters to cutting quality in both thermal cutting method have been shown clearly and guided the user who wants to chose cutting parameters for required cutting surface quality.While choosing cutting method, feasibility of the material, cutting cost, cutting time, required cutting surface quality must be taken into consideration.