Bir hidrolik güç ünitesinde otomatik kontrol sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the automatic control systems at a hydraulic power unit
  1. Tez No: 154457
  2. Yazar: DOLUNAY NAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik sistemler, otomatik kontrol, modelleme IX, Hydraulic systems, Automatic Control, Modeeling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Hidrolik sistemlerin, endüstrinin bir çok alanında kullanıldığı bilinmektedir. Çağımızda, Baş döndürücü bir hızla gelişen bilgisayar destekli otomasyon sistemlerinin de bu alana ilgisi kaçınılmaz olmaktadır. Bu tez çalışmasında, dört yollu üç konumlu oransal yön denetim valfi ve hidrolik silindirden oluşan sistemin matematik modeli kurularak bilgisayarda simülasyonu gerçeldeştirilmiştir. Bu amaçla, ilk bölümde hidrolik sistemler hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Otomotik kontrol sistemleri ve organ tipleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, özellikleri verilen sistemin valf debi denklemleri çıkartılmış ve sistemin matematik model oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde oluşturulan matematiksel model sonucunda elde edilen durum derlemlerinin Matlab Simulink programında Runge Kutta IV sayısal integrasyon metoduyla çözümü sağlanmış ve hidrolik sistemin konum kontrolü gerçekleştirilmiştir. Sisteme PI.PD.PID kontrol organları ıuygulanmış, hız.konum.debi ve basmç grafikleri çizdirilmiştir. Kontrol organının ayar değerlerinin hesaplanmasında Ziegler Nichols sürekli titreşim yöntemi uygulanmıştır. Son bölümde ise sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hydraulic systems are used in a wide variety of apllications in the industry. Computer aided automation systems are connected with this area, In this thesis,the mathemetical model and simulation of hydraulic system which was made of an electrohydraulic three way and four port proportional valve,one doble acting cylinder were delivered. First of all hydraulic systems were recognized. At second part automatic systems and control algorithms were recognized. At third part Properties of the system were given, valve flow rates and the mathematical model of the system were delivered. At fourth part, state space equations were solved by numerical integration method Runge Kutta IV in Matlab simulink program and position control of the hydraulic system was done. PD,PI.PID control algorithms were applied to systems. Velocitiy,position,flow rates and pressure figures were obtained. To determine the control coefficients. An experimental method developed by Ziegler Nichols was used. At the end results were disscussed.