Deprem sonucu oluşan sismik kuvvetlerin mekanik tesisatlara ve ekipmanlara olan etkisi ve bu sistemlerin deprem güvenliklerinin sağlanması
The effects of seismic forces caused by earthquake to mechanical installations and its equipments and earthquake safety of these systems
- Tez No: 154456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, mekanik tesisat, hasar, HVAC, Earthquake, mechanical installations, damage, HVAC. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışma ; mekanik tesisatın temelini oluşturan boru tesisatları, havalandırma kanalları, kazanlar, pompalar, vantilatör ve aspiratör sistemleri ile bunlara ait çeşitli ekipmanların sismik (yerkabuğu hareketlerinden kaynaklanan) kuvvetlere karşı güvenlik tedbirlerinin alınması için genel bir rehber özelliği taşımaktadır. HVAC elemanlarının şantiye alanında montajından önce proje mühendisinin, mekanik tesisatın yapıya sabitlenecek noktalarım ve yapı içinde sismik güvenlik gereken bölgeleri tespit ederek bunun için gerekli olan özel ekipmanları kataloglardan ve tablolardan faydalanarak belirlemesi gerekir. Bu çalışmada yer almayan uygulamalar ve pratikte karşılaşılacak problemler, genel mühendislik kaideleri ve konuyla ilgili standartlar dikkate alınarak çözülmelidir. Mekanik tesisat sismik kuvvetlere karşı çeşitli sabitleme elemanları ile bulundukları bölgeye sabitlenmektedir. Bunun için çeşitli kelepçeler, yüksek mukavemetli ve havacılıkta da kullanılan çelik halatlar, titreşim yutucu yaylar, atalet momentini arttıran beton ve çelik kaideler ( temeller ) ve bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Çelik halatlar kullanılırken kendi elestisitelerine uygun olarak ön germeli halde tesisata bağlanmalıdırlar. Bu halatlar ve onlarla beraber kullanılan çelik malzemeler için minimum emniyet katsayısı 2 olmalıdır. Çelik konstrüksiyonlar tesisat üzerine bağlanırken kolaylık sağlaması için oynayabilir ve her açıdan montajı uygun ve kolay olmasına dikkat edilmelidir. Aynı sistemde ya tamamen çelik halatlar kullanılmalı ya da tamamen uzun çelik profiller kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study intends to be a general guide of the safety measurements to be taken against seismic (born by the movement of the earth's crust) forces for the pipe lines, air conditioner canals, boilers, pumps, ventilators and aspirators systems that are the basic components of the mechanical installations. Prior to the installation of those HVAC equipments at construction site, project engineers should ascertain the fixing points of the mechanical installation to the building. The regions that the seismic safety measurements should be taken in the building should be established and the special equipments to be used for the subject measurements should also be found out from the leaflets and tables. The applications and the problems to be faced with in practice that have not been mentioned in this study should be solved taking into consideration of the general engineering laws and the related standards. The mechanical installations are fixed to the related parts using different kinds of fixing components against seismic forces. For this purpose, various kinds of fixing clamps, highly strong steel ropes being used in aviation, vibration absorbing springs, concrete and steel bases(foundation) increasing the moment of inertia and some connection component are used. If the steel ropes are used, the same should be connected to the installation with pre-tension taking into consideration of their elasticity. The safety coefficient of these ropes and the steel materials being used together with them should be minimum“2”. The steel constructions should be movable and appropriate for mounting from all angles in order to be mounted to the main installation easily. In a system, either just steel ropes or just long steel profiles should be used.