Lojik fonksiyonların geçiş transistörleri bazlı gerçeklenmesi için görsel bir yazılım geliştirilmesi
A visual software development for implementation of logic functions based on pass transistor logic
- Tez No: 154462
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Transistor Lojik, BDD, sayısal devre tasannu, CPL-TG, lojik fonksiyonların gerçeklenmesi, lojik fonksiyonların gösterimleri, Pass Transistor Logic, BDD, digital circuit design, CPL-TG, implementation of logic functions, demonstration of logic functions. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Avcı ve Yıldınm'ın (2003) önerdikleri, genelleştirilmiş bir sayısal devre tasarım metodu referans alınarak, lojik fonksiyonların geçiş transistörleri bazlı gerçeklenmesi için görsel bir yazılım geliştirilmiştir. Şu ana kadar yapılan tasarımlarda, klasik metodlar kullamlarak, iki düzeyli geçiş transistor devreleri tasarlamak ve bunları blok olarak kullanan kompleks gerçeklemeler yapmak mümkün olmuştur. Bu çalışma ile birlikte, çok daha kompleks lojik fonksiyonlara ilişkin devrelerin, ikil karar diyagramları kullamlarak, daha az sayıda transistor ile gerçeklenmesi bilgisayar ortamında sağlanmıştır. Bazı lojik kapıların ve birtakım lojik fonksiyonların devre gerçeklemeleri, devre yapıları ve simülasyon sonuçlan ile birlikte sunulmuştur. Geliştirme ortamı olarak, Borland C++ Builder 6.0 kullanılmış ve elde edilen devre yapılarının simülasyonları, TÜBİTAK-YÎTAL 1.5um teknolojisi model parametreleri kullamlarak, PSPICE ortamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a visual software for the pass transistor based implementation of logic functions has been developed, with reference to a generalized digital circuit design method, proposed by Avci and Yildirim in 2003. In the designs made so far, it has been possible to design two level pass transistor circuits and to make complex implementations that use these as blocks, using classical methods. With this study, the implementation of circuits related to even more complex logic functions has been provided in the computer environment, using binary decision diagrams. The circuit implementations of basic logic gates and some logic functions have been presented with their circuit structures and simulation results. Borland C++ 6.0 was used as the development environment and the simulations of the circuit structures obtained were developed in the PSPICE environment using the TÜBİTAK- YÎTAL 1.5um technology model parameters.