Jeotermal suyun plastik borularla taşınması ve ısıtma amaçlı kullanımı
Transportation of geotermal water by plastic pipes and usage for heating purpose
- Tez No: 154465
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal enerji, plakalı ısı değiştiricileri, polipropilen, korozyon XII, Geothermal energy, plate heat exchangers, corrosion, polypropylene Xlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Fosil yakıtların azalması insanoğlunu alternatif enerji kaynaklarına yöneltmektedir. Fosil ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının içerisinde en temiz ve en ucuz enerji kaynağı jeotermaldir. Jeotermal enerji yeni, tekrarlanabilen, sürdürülebilen, çevre dostu ve yerli bir enerjidir. Türkiye, elektrik ve elektrik dışı (doğrudan) jeotermal uygulamaların ortalama potansiyeli açısından dünyanın 7.ülkesidir. Türkiye'de 40 "C'nin üzerinde 170 adet jeotermal saha bulunmaktadır (Şimşek vd., 2000). Mevcut jeotermal kuyu ve kaynaklara göre ispatlanmış jeotermal kapasite 2628 MWt'tir (MTA). Muhtemel teorik jeotermal potansiyel ise 31.500 MWt'dir. (5 milyon konut eşdeğeri ısıtma), (Mertoğlu, 2000). Ekim 2000 itibariyle, Türkiye'de 52.000 konut eşdeğeri jeotermal ısıtma yapılmakta (493 MWt), 194 adet kaplıcada jeotermal akışkanlar balneolojik amaçlı kullamlmaktadır (327 MWt). Şu anda jeotermal kaynak potansiyelimizin ancak %2-3'ü değerlendirilmektedir. Türkiye 2010 yılında jeotermal doğrudan kullanırmnda dünyada ilk 3 'e girmeyi hedeflemektedir. Kendi öz varlığımız olan bir enerji türü olduğu için bir borsası bulunmamaktadır. Jeotermal Merkezi Isırma Sistemleri vatandaşın yaşam standardı yükselten altyapı ve çevre yatrnmlandır. Bu çalışmada ülkemizdeki jeotermal enerji potansiyelinden, jeotermal suyun taşınması esnasmda meydana gelen olumsuzluklardan ve bu olumsuzlukları gidermek için alınması gereken tedbirlerden bahsedilmiştir. Ayrıca Armutlu Tatil Köyü tesislerinin termal su ihtiyacının karşılanacağı AR-3 kuyusunun; kuyu içi sıcaklık/basınç dağılımı, rezervuar parametreleri ve Armutlu rezervuarından üretilen jeotermal akışkanın korozyon ve birikinti yapma özelliMerinin belirlenmesi ve boru hatunda mevcut korozyon problemini çözmek için alınması gereken tedbirlerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Because of the fact that fossil fuels decreases, human being has been inclined to find alternative energy resources. Among all the renewable energy sources geothermal energy is the cheapest and clearest one. Geothermal energy is a kind of energy such that new, environmentally friendly, renewable, natural and completely locally produced. Considering the usage of geothermal energy to direct or indirect electricity implementations Turkey takes 7.th place among all of the countries. There are 170 geothermal plants that are all above 40 °C, in Turkey (Şimşek vd., 2000). The current power that can be obtained by active geothermal sources and wells is 2628MWt (MTA). However, theoretically obtainable total power is 31.500MWt. (This equals to the total power supplied for heating to 5 million houses), (Mertoğlu, 2000). Since October 2000 in Turkey, 493MWt power is used for geothermal heating (this equals to the total power supplied for heating to 52000 houses) and in 194 spa geothermal fluids are used for balneolojic purposes (327MWt). Currently only the 2-3% of geothermal energy potential is available for usage. In the year 2010 Turkey is supposed to take the first or second place in the world. Central geothermal heating systems are one of the infrastructural and environmental investments such that they increase the quality of the life standards. In this thesis the geothermal energy potential in Turkey, the problems confronted with the transmission of geothermal water and the possible solutions to these transmission problems are examined. Also some of the properties of AR-3 well, which will be used for the thermal heating of the Armutlu Holiday Village, such as reservoir parameters and heat/pressure curves are examined. Further more the corrosion and accumulation properties of geothermal fluid obtained from AR-3 well, and the precautions that must be taken to solve the current corrosion problems are explained.