Mekanik tahrikli asansörlerinde dinamik problemlerin incelenmesi ve konstrüksiyon değerlendirilmeleri
Investigation on dynamic problems of human elevators which are mechanical driven and evalution of their desing
  1. Tez No: 154466
  2. Yazar: SİNAN DAVASLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik, asansör, dinamik problemler, insan, rezonans vuı, Mechanic, elevator, dynamic problems, human, resonance IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Mekanik tahrikli asansörler günümüzde en yaygın kullanılan asansör tipidir. Bu asansörler çoğunlukla insan taşıdığı için montajının da çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Herhangi bir hata sonucunda dinamik problemler oluşur. Bu dinamik problemler ilk başta hissedilmese bile önlem alınmaz ise zamanla büyüyerek tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Meydana gelen gelen bu dinamik problemler parçaların yorulmalarına ve aşınmalarına sebeb olmaktadır. Bu olaylar parça ömürlerinin daha kısa olmasına neden olur ki bu da ekonomik olarak istenmeyen bir durumdur. Bu çalışmada ilk önce üzerinde dinamik problemlerin analizi yapılacak bir asansörün mekanik hesaplamaları ve teknik boyutlandırılması yapılmıştır Araştırma içersinde bu asansörde dinamik problemlere sebeb olabilecek bölümler teker teker ele alınarak örnek hesaplarla incelenmiştir. Bu problemlerden meydana gelen titreşim genlikleri bilgisayar programı (MATLAB) ile bulunmuş ve grafikleri çıkarılmıştır Bölümlerin en sonunda ise rezonans kontrolleri yapılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mechanical driven elavators are widely used in our days. The installation must be done very carefully because these elevators mostly carry humans. In the case there is a fault in installation, dynamic problems can occur and cause dangerous results, if they are not handled at the beginning. These problems cause as a result life of parts is shortened which is economically unwanted. In this study the mechanical calculations for an elevator, of which the dynamic problems will be analyzed, are done and the technical drawings are made. Then the parts of an elevator which can cause dynamic problems are examined one by one with sample calculations. The vibration amplitudes that are caused by these problems are calculated with the software MATLAB and the graphs are drawn. Finally the resonances are checked.