Büyük yük kaldıran hidrolik asansörlerde dinamik problemlerin incelenmesi ve konstrüksiyon değerlendirmeleri
Investigation on dynamic problems of high payload elevators which are hydraulicly driven and evalution of their design
  1. Tez No: 154467
  2. Yazar: KERİM OZAN GÖKOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik, asansör, dinamik problemler, piston, eksen kaçıklığı vm, Hydraulic, elevator, dynamic problems, piston, axis gaps IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Hidrolik asansörler gün geçtikçe daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Gelişen teknoloji ile hidrolik asansör ekipmanları daha sorunsuz çalışmaktadır. Ancak asansör montajında yapılacak çeşitli montaj hataları hidrolik asansörlerde önemli dinamik problemlere yol açmaktadır, özellikle ağır yük taşıma kapasiteli çift piston tahrikli indirekt hidrolik asansörlerde bu durum daha belirgin hale gelir. Sözü geçen hatalardan en önemlisi pistonun senkronize hareket ettirilmeyişi ve çeşitli eksen kaçıklıklarıdır. Bu çalışmada, halatların ve pistonun eksen kaçıklığı, valf ayarsızlığından dolayı kaldırma kuvveti farklılıkları ve yine valf ayarsızlığından dolayı pistonunlardan birinin pistonu darbeli çalıştırması sonucunda ortaya çıkan dinamik problemler örnek bir asansörde incelenmiştir. İncelenen ömek asansör, 0,40 m/s piston hızlı, 6 durak, S000 daN kaldırma kapasiteli çift piston tahrikli tandem tip hidrolik asansördür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The usage of hydraulic elevators is increasing with time.The equipments of hydraulic elevators work more efficently and perfect with the developing technology. But faulty installation in elevators cause important dynamic problems. These problems become more clear especially by the 2 piston driven indirect hydraulic elevators with the capacity of carrying heavy loads. The most important faults are various axis gaps and the unsynchronized movement of the piston. In this study dynamic problems which occur because of axis gaps in pistons and robs, differences in buoyancy and impacts on pistons, are examined on a sample elevator. The sample elevator is a 2 piston driven tandem type hydraulic elevator with 6 stations.lt has a piston velocity of 0.40 m/s and has a capacity of carrying 5000 daN.