Tekirdağ'ın çevresel doğal radyoaktivitesinin tayini
Natural radioactivity in environments of Tekirdağ
- Tez No: 154496
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASEMİN YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal radyoaktivite, gama ışınlama dozu, toplam alfa, toplam beta, radon konsantrasyonu. x, Natural radioactivity, gamma exposure dose rate, gross alpha, gross beta, radon concentration. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu çalışmada Tekirdağ ilinin çevresel doğal radyoaktivite konsantrasyonları belirlenmiştir. Bu amaçla Tekirdağ ilinin değişik noktalarından alman toprak ve su orneWerinin radyoaktif çekirdek konsantrasyonları, gama ışınlama doz hızlan ve ev içi radon konsantrasyonları tespit edilmiştir. Gama ışınlama doz hızlan Eberline Smart, taşınabilir bir sintilasyon detektörü kullanılarak gerçekleştirilmiş, il genelinde her 12 km' de bir, yerden 1 m yükseklikte, toplam 169 noktada gama dış ışınlama doz hızlan ölçülmüştür. Gama ölçümleri, Tekirdağ il merkezinde birçok noktada da yinelenerek hem ev içinde hem de ev dışında ışınlama doz hızlan belirlenmiştir. Tekirdağ il sınırlan içerisinde 40 farklı yerleşim alanında, yüzeyden 10 cm derinlikten alman toprak örneklerinin gama spektrometrik analizi HPGe detektörü kullanılarak yapılmıştır. 238U, Th doğal radyoaktif serilerinin bozunma ürünleri ile K ve Cs radyoizotoplarının radyoaktivite konsantrasyonları saptanmıştır. Tekirdağ ilinin belirlenen yörelerinden alman içme suyu örneklerinin toplam alfa ve beta aktiviteleri, Berthold, gaz-akışlı LB770- PC 10 orantılı sayıcı kullanılarak tespit edilmiştir. İçme sularında elde edilen toplam alfa ve beta aktivite değerleri, Kayı, Ulaş ve Çorlu dışında, Dünya Sağlık Örgütünün içme sulan için belirtmiş olduğu sınır değerlerin altında elde edilmiş, radyasyon güvenliği açısından içilebilir düzeyde bulunmuştur.. Tekirdağ ilinde ev içi radon konsantrasyonları, pasif CR-39 nükleer iz detektörleri kullanılarak tespit edilmiştir. Bu amaçla 84 eve, oturma ve yatak odalarına yerleştirilmek üzere toplam 110 adet detektör dağıtılmış ve 100 günlük bekleme süresi sonunda toplanarak yapılan değerlendirme sonucunda, ev içi ortalama radon konsantrasyonu 87±40 Bq/m3 olarak bulunmuştur. Ayrıca çalışmada elde edilen gama ışınlama doz hızlarından ve radon solunumundan kaynaklanan eşdeğer dozlar hesaplanmış ve sonuçlar radyasyon güvenliği açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the environmental natural radionuclide concentrations of Tekirdağ have been measured. For this purpose, the radioactivity concentrations of soil and water samples collected from different points of Tekirdağ, gamma exposure dose rates and indoor radon concentrations were determined. Gamma exposure dose rates were measured by using the Eberline Smart Portable scintillation detector. External gamma dose rates at 1 m height from the ground were determined at 169 points, taken at every 12 km, in Tekirdağ. In addition to that, indoor and outdoor gamma measurements were repeated at many points in Tekirdağ center. Gamma spectrometric analysis of soil samples collected from 40 points of Tekirdağ was performed by using an HPGe detector. The radioactivity concentrations of the decay products of 238U and 232Th series, 40K and 137Cs were determined. Gross alpha and beta radioactivity of the water samples taken from municipal supplies, springs, wells and fountains were performed by using the Berthold, LB770-PC 10, a gas-flow proportional counter. The activity values of water samples, except those of Kayı, Ulaş and Çorlu, are lower than the reference value given by World Health Organization and they are in potable quality from the radiological safety point of view. Indoor radon concentrations were measured by using passive, CR-39 nuclear track detectors, installed in the living room and the bedroom of the dwellings. Totally 110 detectors were placed to the 84 dwellings in Tekirdağ. After a monitoring period of 100 days, detectors were collected. As a result of the evaluation, the average indoor radon concentration was obtained as 87±40Bq/m3. Finally, annual effective dose equivalents caused by exposure gamma dose rates and radon inhalations were calculated and the results were discussed from the radiological protection point of view.