Sulu ortamlarda bakır ve kurşun metallerinin iyon değiştirici ve flotasyonla zenginleştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayini
Enrichment of copper and lead in water matrices by ion exchanger and flotation and their determination using atomic absorption spectrophotometry
- Tez No: 154515
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon değiştirme, flotasyon, reçine, zenginleştirme, bakır, kurşun, AAS, Ion-exchange, flotation, resin, preconcentration, separation, copper, lead, water, AAS. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; sulu ortamda bulunan düşük miktarlardaki ağır metallerin zenginleştirilmesi için yöntem geliştirmek ve atomik absorbsiyon spektrofotometresinde tayin etmektir. Çalışmada seçilen ağır metaller bakır ve kurşundur. Yapılan çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci yöntemde; içme sularındaki metallerin zenginleştirilmesinde iyon değiştirici reçine kullanıldı. Kesikli ve kolon çalışması şeklinde gerçekleştirilen bu çalışmalarda Purolite S-940 reçinesinin optimum metal tutma koşullan araştırıldı. Bunlar; pH, karıştırma süresi, reçine miktarı ve metal konsantrasyonudur. Bu koşullarda yapılan çalışmalar sonucu elde edilen en uygun çalışma değerleri belli zamanlarda alman Kağıthane ve Büyükçekmece sularındaki metallerin zenginleştirilmesinde uygulandı. İkinci yöntem; belirtilen metallerin geliştirilen flotasyon yöntemi ile zenginleştirilmesidir. Bu yöntemde belirlenen optimum pH'da, köpük oluşturucu olarak sodyum dodesilbenzen sülfanat ve kompleks oluşturucu olarak hexametilenditiokarbomat ilavesiyle bakır ve kurşun flotasyonu yapıldı. Geliştirilen flotasyon yöntemi belli zamanlarda alman Kağıthane ve Büyükçekmece sularında metallerin zenginleştirilmesi için uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the present work, a method has been described for the determination of copper and lead by flame atomic absorption spectrometry (FAAS) after preconcentration and separation in water by ion exchanger resin and coflotation Purolite S-940 that is strong cation exchanger was used for preconcentration and separation of the trace metals as first method. Optimum metal uptake conditions were investigated using both column and batch systems. These optimum conditions are pH, contact time, the initial of metal concentration and amount of resin. Using results obtained form experiments of optimum conditions, Cu and Pb in water samples which were taken from İSKİ Kağıthane and İSKİ Büyükçekmece were enriched and determined by FAAS. The second method is a preconcentration and separation using hexamethylendithiocarbomate as a chelating agent for colloid flotation Cu and Pb from water. The influences arising from pH, nitric acid concentration, amount of analytes, and sample volume on the recoveries were assessed. Cu and Pb in water samples which were taken from İSKİ Kağıthane and İSKİ Büyükçekmece were enriched and determined by FAAS. Results of these two methods are compared. Analytical parameters such as precision and accuracy of method and student test have also been studied. The procedure was successfully employed for the determination of the trace metals in water samples by FAAS.