Çok katlı yapılarda betonarme ve çelik taşıyıcı sistemlerin ekonomik açısından karşılaştırılması
Economical comparing of concrete and steel construction system in multy storey buildings
  1. Tez No: 154519
  2. Yazar: YÜCEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM GÜRALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok katlı yapılar, betonarme taşıyıcı sistem, çelik taşıyıcı sistem. IX, Multy storey buildings, concrete construction system, steel construction system
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Günümüzde çok katlı yapılar sosyal yaşamın ve iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır. Bu sebeple inşaat mühendisliği alanında da çok katlı yüksek yapılar sıklıkla karşılaşılan projeler arasında yerini almaktadır. Özellikle bu yapıların projelendirilmesi aşamasında yapıya etkiyen yükler, yapım kriterleri ve yapının kullanışlılığı büyük önem kazanmaktadır. Bu nedenle taşıyıcı sistemin tespiti, taşıyıcı sistem elemanların dizayn ve birleşim şekilleri tesbitinde maksimum ekonomi ve güvenilirlik sağlanmalı ve yapı bu kriterler gözönünde bulundurularak dizayn edilmelidir. Çok katlı yüksek yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemlerden bazıları aşağıda gösterilmiştir:. Çerçeve sistemler. Perde duvarlı sistemler. Çerçeve ve perde duvarlı sistemler. Çekirdekli sistemler. Tübüler sistemler. Kompozit sistemler Yapının ekonomik biçimde tasarımı; yukarıda anlatılan kriterlerin yanında yapının yapılacağı zemin durumuna, yapının kat adedine, yapının yüksekliğinin taban alanına oranına, yapım kriterlerine, bölgesel yönetmeliklere, işgücü maliyetine, malzeme temini kriterlerine ve mekanik sistem kriterlerine bağlıdır. Taşıyıcı sistem bu kriterler gözönünde bulundurlarak tasarlanmalıdır. Yapılan bu tez çalışmasında yukarıda anlatılan kriterler gözönünde bulundurularak standart yüklere maruz büro kullanım amaçlı bir yapının taşıyıcı sistemi betonarme ve çelik olarak tasarlanmış, statik ve dinamik analizleri yapılarak maliyetleri kıyaslanmıştır. Karşılaştırma sonucunda çelik taşıyıcı sistem maliyetinin, betonarme taşıyıcı sistem maliyetine göre % 74 oranla daha fazla çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Multi storey buildings take more importance in our social and business life in nowadays. So that reason, in civil engineering field, multi storey building has considerable place in the encountered projects. Especially in the planning of the multy storey buildings, loads that effects the multy storey buildings, construction criterians and the usefulness of the buildings take importance. For that reason in the demonstration of multy storey buildings, design of system elements, and in the fixing conditions the system must be in the maximum economic condition and reliability. Classification for multy storey building construction systems can be summarized like defined below:. Frame systems. Shear wall systems. Frame and shear wall systems. Tubular systems. Nucleus systems. Composite systems For the economically design of the construction system, ground formation, floor number, 'height/foundation area' of the building, construction criteria, regional rules, worker east, and providing of materials are also important. So the constraction system must be designed for these criterias. In this study, a building designed for use as an office building. Static and dynamic analysis made for two construction systems that are reinforced concrete and steel systems. Results of the cost of the buildings is compared. Result of comparing demonsrated that steel construction system costed %74 more than concrete construction system.