Gökova Körfezi (Muğla)'nin demersal balık faunası üzerine araştırma
Investigation on demersal fish fauna in the Gökova Bay (Aegean sea)
  1. Tez No: 154524
  2. Yazar: FATİH ÖZİÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEVZİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gökova Körfezi, Demersal, Balık Faunası, Gökova Bay, Demersal, Fish Fauna
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV GOKOVA KÖRFEZİ(MUGLA)'NIN DEMERSAL BALIK FAUNASI ÜZERİNE ARAŞTIRMA (Yüksek Lisans Tezi) Fatih ÖZİÇ T.C. MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışma, Muğla il sınırları içinde yer alan Gökova Körfezinde yaşamakta olan demersal balık türlerini ortaya çıkarmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, körfez içinde belirlenen 6 farklı istasyondan 80-540 m derinlik arasında örnekleme suretiyle Temmuz 2003-Mart 2004 tarihleri arasında yapılmıştır. Örnekleme için 10 ton kapasiteli ve 24 mm göz açıklığında ağ kullanan“katakulliye sahip”Devlet III trolünden faydalanılmıştır. Elde edilen türler arazide incelenip, renk, desen gibi özellikleri kaydedilmiş, laboratuara getirilerek metrik ve meristik özellikleri yardımıyla tür teşhisleri yapılarak fotoğraflanmış ve fikse edilmiştir. Çalışma sonunda 2 sınıf, 14 ordo, 49 familya ve 70 tür elde edilmiştir. Bunlardan 16'sı kıkırdaklı, 54 adedi kemikli balıklardan olup, yaşama ortamlarına göre; 56 adedi demersal, 10 adedi bentopelajik, 2 adedi mezopelajik ve 2 adedi pelajik türdür. Bu çalışmada Gökova Körfezi'nde yapılan daha önceki çalışmalarda hiç bildirilmeyen türlere rastlanması (Aulopus filamentosus, Chaıdiodus sloani, Heptranchias perlo, Oxynotus centrina, Epinephelus haifensis ) çalışmanın önemini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
V INVESTIGATION ON DEMERSAL FISH FAUNA IN THE GOKOVA BAY (AEGEAN SEA) (M. ScThesis) Fatih ÖZİÇ MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, it is aimed to determine Gökova Bay's demersal fish fauna and newly settled species of the area. The study carried out in 6 stations at the depths between 80- 540 m with the help of a commercial trolvessed called Devlet III. The capacity of Devlet III is 10 tonnes and its net had a shield which was supposed to prevent mud from filling the trol and the deep trol's net cells' width was 24 mm. This study took place beetwen July 2003 and March 2004. The species acquired in the field were examined, their characteristics were recorded as colour and appearance. Then they were taken to the lab and the characteristics of the species were diagnosed, photographed and fixed in accordance with their size and rational features and the species were classified systematically. As the conclusion of the study, 2 classes, 14 order, 49 femily and 70 species were found. 16 of these species observed to be chondrichthyes and 54 of them osteichthyes. As for the consideration of their habitat, 56 of them can be varied as demersal, 10 of them as benthopelagic, 2 of them as mesopelagic and 2 of them pelagic species. In this study, finding out the undiscovered species (Aulopus filamentosus, Chauliodus sloani, Heptranchias perlo, Oxynotus centrina, Epinephelus haifensis ) which had not been recorded previously for Gökova Bay has proven the significance of the study itself.VI