Aydın ili Tipulidae (Diptera) familyasının faunistik ve ekolojik yönden incelenmesi
A investigation on fauna and ecology of Tipulidae(Diptera) of Aydın
  1. Tez No: 154532
  2. Yazar: ALİ KARAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tipulidae, Insecta, Diptera, Fauna, Aydın, Tipulidae, Insecta, Diptera, Fauna, Aydın
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
AYDIN ILI TIPULIDAE (DIPTERA) FAMİLYASI TÜRLERİNİN FAUNİSTİK VE EKOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Ali KARAMAN MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışmada, Aydın il sınırları içinde Nisan 2003 ile Mayıs 2004 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları sonucu toplam 35 taksona ait 1425 tipulid örneği toplanmıştır. Tipula (Lunatipula) theia Mannheims, 1963 ve Tipula (Lunatipula) vogtenhuberi Theischinger, 1979 türleri Türkiye Tipulidae faunası için ilk kez kaydedilmektedir. Ayrıca Tipula (Lunatipula) micropeliostigma Mannheims, 1965, Tipula (Lunatipula) ornithogona Theischinger, 1982 ve Tipula (Lunatipula) vermooleni Theischinger, 1987 taksonlarının dişileri ilk kez tanımlanmıştır. 29 takson da araştırma alam için yeni kayıttır. Her bir türün kısa morfolojisi, ekolojisi, Türkiye ve Palearktik bölgedeki yayılışları verilmiştir. Ayrıca türlerin araştırma bölgesindeki ilçelere göre yatay dağılışları ile uçuş zamanları çizelgeler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
XI A INVESTIGATION ON FAUNA AND ECOLOGY OF TIPULIDAE (DIPTERA) OF AYDIN (M. ScThesis) Ali KARAMAN MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCD2NCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, 1425 tipulid specimens belonging to 35 taxon collected from Aydm between April 2003 and May 2004. Tipula (Lunatipula) theia Mannheims, 1963 and Tipula (Lunatipula) vogtenhuberi Theischinger, 1979 species are the first record for the Turkish Tipulidae fauna. In addition that females of Tipula (Lunatipula) micropeliostigma Mannheims, 1965, Tipula {Lunatipula) ornithogona Theischinger, 1982 and Tipula (Lunatipula) vermooleni Theischinger, 1987 were determined for the first time. 29 species are the first record for research area. Morphology, ecology, distribution in Turkey and Palearctic regions were given for each species. Horizontal distribution of each species according to the county in the research area and their flying periods were also illustrated in tables.